Genetik çalışma kızıl pandalar hakkındaki sırrı ortaya çıkardı

Bilim insanları daha önce kızıl pandaların iki alttürü olduğunu düşünüyordu

Uluslararası Doğayı Koruma Birliği'nin (IUCN) Tehdit Altındaki Türler Kırmızı Listesi'nde "tehlikede" kategorisinde olan kızıl pandaların sayısının son 18  yılda yüzde 50 azaldığı tahmin ediliyor (AFP)

Nesli tükenmekte olan kızıl pandalar hakkında şu ana kadarki en kapsamlı genetik çalışma, Asya kıtasındaki ormanlarda yaşayan ve bambuyla beslenen bu kızıl tüylü sevimli canlılar hakkındaki bir gerçeği ortaya çıkardı.

Bilim insanları 26 Şubat’ta yaptıkları açıklamada Çin kızıl pandaları ((Ailurus styani) ve Himalaya kızıl pandaları (Ailurus fulgens) arasında önemli miktarda farklılık bulunduğunu, bu nedenle de iki ayrı tür olarak kabul edilmeleri gerektiğini duyurdu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Vahşi doğada yaşamayan 65 adet kızıl pandadan alınan DNA’ları inceleyen araştırmacılar bu iki tür arasında, 3 ayrı genetik belirtecin birbirinden farklı olduğunu söyledi.

İki türün birbirinden tüy rengi ve kafatası şeklinde de farklılaştığı belirtildi. 

Bilim insanları daha önce kızıl pandaların iki alttürü bulunduğunu düşünüyordu. Bunların birbirinden farklı türler olduğu yönünde iddialar olsa da son çalışma iddianın kabul edilmesi için gereken genetik kanıtı sağlanmış oldu.

Çin kızıl pandaları Myanmar’ın kuzeyi ve Tibet’in güneydoğusunda ayrıca Çin’in Siçuan ve Yunnan bölgelerinde yaşıyor.

Himalaya kızıl pandalarıysa Nepal, Hindistan, Butan ve Güney Tibet bölgesinde bulunuyor.

Uzmanlara göre vahşi doğada yaklaşık 10 bin kızıl panda kaldı.

Science Advances adlı hakemli dergide yayımlanan çalışmanın yazarlarından Çin Bilimler Akademisi koruma biyoloğu Yibo Hu “Bu iki türün genetik özgünlüklerini korumak için esaret altındaki kızıl pandaları birbirleriyle çiftleştirmekten kaçınmalıyız. Türler arası çiftleştirme yerel yaşam alanlarına göre oluşmuş genetik adaptasyonlara zarar verebilir” ifadelerini kullandı.

Hu iki tür arasındaki farklılaşmanın yaklaşık 200 bin yıl önce olduğunu da söyledi. 

Bir kediden biraz daha büyük olan kızıl pandalar zamanlarının çoğunu ağaçlarda ve bambu yiyerek geçiriyor. Adlarında panda kelimesi yer alsa da bu hayvanlar dünyanın 8 ayı türünden bir olan dev pandaların yakın akrabası değil. 

Memeli canlıların Ailuridae ailesinin yaşayan tek üyesi olan kızıl pandaların en yakın akrabaları rakun, kokarca ve gelincikler.

 

Reuters, New Scientist
Derleyen: Keremcan Karabatak

DAHA FAZLA HABER OKU