​Irak’ın müstakbel başbakanı Allavi: Hükümetin güvenoyu almaması için rüşvet veriliyor

"Hırsızlığa devam edilemeyeceği için hükümetin güvenoyu almamasını engellemek için bir plan yapıldığını duydum"

Fotoğraf: Irak Başbakanlığı

Irak’ta yeni hükümeti kurma görevi verilen Muhammed Tevfik Allavi, kabinesine güvenoyu için düzenlenecek parlamento oturumundan iki gün önce hükümetin geçmesini engellemek için bir plan yapıldığı yönünde duyumlar aldığını belirtti.

Allavi, Facebook hesabından yaptığı paylaşımda, "Hırsızlığa devam edilemeyeceği için hükümetin güvenoyu almamasını engellemek için bir plan yapıldığını duydum. Bakanlıklar, bağımsız ve tarafsız bakanlar tarafından yönetilecek. Bu plan, oylamanın gizli yapılması için milletvekillerine fahiş miktarlarda ödeme yapılmasını öngörüyor. Umarım bu bilgi doğru değildir" diye yazdı.

Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr ise geçen Perşembe Allavi hükümetinin geçmemesi durumunda Bağdat'ta hükümet binaları ve yabancı misyon temsilciliklerinin bulunduğu korunaklı Yeşil Bölge çevresinde milyonluk gösteri düzenleme çağrısında bulunmuştu. Ancak Sadr dün yaptığı açıklamada bu gösteriyi iptal ettiğini duyurdu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Sadr, Twitter hesabından paylaştığı mesajda, "Sizi daha önce milyonluk gösteri yapmaya çağırmıştım ama bu çağrıyı geri çekiyorum. Çünkü sağlığınız ve hayatınız benim için her şeyden daha değerlidir" ifadelerini kullandı.

Sadr’ın, bu kararı, ülkede koronavirüsü vakalarının artması üzerine aldığı tahmin ediliyor.

Irak Cumhurbaşkanlığı’nda görev yapan bir kaynak, Allavi'nin Cumhurbaşkanı Berhem Salih’in başbakan adayı olduğu iddialarını yalanladı.

Kaynak, bazı çevrelerin Salih’in Allavi’yi aday gösterdiği yönündeki suçlamalarına değinerek, "Bu karar (Allavi’nin başbakan adayı olarak gösterilmesi) Nuri el-Maliki öncülüğündeki Kanun Devleti Koalisyonu hariç partilerin ve Şii siyasi blokların çoğunun onayının ardından alındı. Allavi’nin aday gösterilmesi için 56 milletvekilinin imzaladığı belgenin yanı sıra Sünni ve Kürt yönetimleri bu adaylığı onayladı. Bunun üzerine yapılan tüm bu uzlaşıların ardından Muhammed Tevfik Allavi, Cumhurbaşkanı Salih tarafından anayasanın 76’ıncı maddesi uyarınca başbakanlığa aday gösterildi" dedi.

Kaynak, "Kürdistan Demokrat Partisi lideri Mesud Barzani ile Güçler Birliği Koalisyonu lideri Muhammed el-Halbusi, Cumhurbaşkanı tarafından ilan edilmeden önce bu adaylığa destek verdiler. Yazılı belge ve videolar, bazı siyasi tarafların ‘Allavi’nin söz konusu siyasi partilerin değil, Cumhurbaşkanı Salih’in adayı olduğu’ yönündeki iddiasını çürütüyor" ifadelerini kullandı.

Kaynak, "Fetih Koalisyonu lideri Hadi el-Amiri’nin temsilcileri Adnan Feyhan ve Ahmed el-Esedi ile Allavi’yi aday gösteren diğer siyasi parti yöneticileri gelerek, Cumhurbaşkanı’ndan Allavi’yi resmen aday göstermesini talep ettiler" diye konuştu.

Kürtler, henüz net tavrını ilan etmedi

Kürtler, Allavi’ye destek verme konusunda henüz net tavrını ilan etmedi. Erbil’de konuyla ilgili üç gündür toplantı düzenleniyor. Sünni Güçler Birliği Koalisyonu ise Allavi kabinesine güvenoyu vermeyi reddetti. Koalisyon’dan dün yapılan açıklamada, grubun yarın (Perşembe) düzenlenmesi kararlaştırılan güvenoyu oturumuna katılmayacağı duyuruldu. Ayrıca yarınki oturuma Sünni Güçler Birliği Koalisyonu lideri ve Parlamento Başkanı Muhammed el-Halbusi mi yoksa Sadr Hareketi üyesi ve Parlamento Başkan Yardımcısı Hasan el-Kaabi’nin mi başkanlık yapacağı meselesi henüz netlik kazanmadı. Parlamento içerisinden bazı kaynaklar, Halbusi’nin talimatı doğrultusunda gizli oy kullanma için gerekli hazırlıkların yapılmaya başlandığını, doğrudan el kaldırma usulünün uygulanmayacağını iddia etti. Eğer iddia doğruysa Allavi kanadının ne şekilde tepki vereceği merak konusu. Nitekim Allavi, gizli oylamayı ‘hükümetin geçmesini engelleme planı’ şeklinde niteledi.

Fetih’ten şartlı destek

Fetih Koalisyonu Milletvekili Muhammed Salim el-Gabban, Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamada, Allavi’nin seçtiği bakanlara şartlı destek vereceklerini belirtti.

Gabban, "Madem Allavi’nin yönetimi kabineyi bağımsız bakanlardan oluşturmak, o zaman biz de kota kokusu aldığımız bakanlara güvenoyu vermeyiz. Allavi hükümet programının içine erken seçimle ilgili açık bir taahhüt koymazsa, hükümete güvenoyu vermeyeceğiz" diye konuştu.

Fetih Koalisyonu çatısı altındaki Sadikun Grubu Milletvekili Naim el-Ubudi, Şarku’l Avsat’a verdiği demeçte, "Sadikun Grubu Allavi hükümetinde yer almayacağız. Bu hükümete destek şartımız erken seçimlere hazırlık yapmasıdır. Eğer güvenoyu alırsa hükümete desteğimiz erken seçimlere bağlı olacaktır. Zira biz, bu seçimleri göstericilerin talebi olmasının yanı sıra Irak halkının menfaatine olacağı kanaatindeyiz. Ayrıca siyasi partilerin çoğu bu seçimin ülkeye siyasi istikrar getireceği görüşünde" ifadelerini kullandı.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU