İşkenceye karşı açlık grevi başlatan İranlı sanatçı Perisa Seyfi, kefaletle serbest bırakıldı

Cezaevinde gördüğü işkenceye tepki amacıyla açlık grevine başlayan ve Independent Türkçe’nin durumunu gündeme getirdiği Kürt sanatçı Seyfi, dün kefaletle serbest kalarak ailesine kavuştu

Perisa Seyfi kefaletle serebst bırakıldı / Fotoğraf: Independent Türkçe

Ressam ve müzisyen 31 yaşındaki Perisa Seyfi, İran’da protesto gösterilerine katıldığı iddiasıyla 12 Kasım 2019’da gözaltına alındı.

Uzun süre İran İstihbarat ve Güvenlik Bakanlığı’na bağlı birimde gözaltında tutulan Seyfi, daha sonra Sine Cezaevi’ne gönderildi.

Hem gözaltı hem de tutulduğu cezaevinde işkencelere maruz kalan ve itiraflara zorlanan Seyfi, keyfi uygulamaları protesto etmek için açlık grevine girdi. 

 

grev.jpg
Perisa Seyfi kefaletle serbest bırakıldı / Fotoğraf: Independent Türkçe

“50 bin dolar kefaletle serbest bırakıldı”

Açlık grevinin 14’üncü gününde durumu ağırlaşan ve kan kusan Seyfi, hastaneye kaldırıldı.

Seyfi, hastanede tam bir tıbbi müdahale yapılmadan tekrar cezaevine gönderildi.

Independent Türkçe’ye konuşan Perisa’nın kardeşinin hanımı Leyahan Seyfi, Perisa’nın dün akşam saatlerinde kefaletle serbest bırakıldığını söyledi.

Ailenin Perisa’nın kefaletine karşılık 50 bin dolar değerinde bir evin tapusunu adli makamlara rehin ettiğini kaydeden Leyahan Seyfi, “Aile daha önce iki evin tapusunu verdi ama adli makamlar kabul etmemişti. Üçüncü bir evin tapusunu götüren ailenin talebi kabul edildi ve Perisa kefaletle serbest bırakıldı” dedi.

 

grev2.jpg
Perisa Seyfi'nin dosyasını Tahran'dan uzman bir ekip inceleyecek / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

“Tahran’dan uzman ekip dosyayı inceleyecek”

Perisa’nın sağlık sorunlarının devam ettiğini belirten Leyahan Seyfi, ailenin Perisa için özel bir doktor tuttuğunu kaydetti.

Tahran’dan Perisa’nın soyasını incelemek üzere uzman bir ekibin geleceğini aktaran Leyahan Seyfi, mahkeme tarihinin henüz netleşmediğini ifade etti.

Leyahan, Perisa’nın tutuklu kaldığı süre boyunca serbest kalması için duyarlılık gösteren herkes şükranlarını ilettiğini sözlerine ekledi.

İran, insan hakları ihlalleri ile gündemden düşmüyor. Protesto gösterilerine katılıp katılmadığı belli bile olmayan yüzlerce yazar, aydın ve aktivist cezaevinde işkenceye maruz kalmamak için ülkeyi terk ediyor.
 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU