İrlanda'da karaya oturan hayalet gemi üzerinde hak iddia edildi

Bölge meclisi, Cork İdari Bölgesi'ne bağlı Ballycotton yakınlarındaki "dengesiz" enkazdan uzak durulması konusunda uyarılarda bulundu

Mürettebatsız biçimde İrlanda sahilinde karaya vuran “hayalet gemi” üzerinde gemi sahibini temsil ettiğini söyleyen biri hak iddia etti.

MV Alta'nın pazar günü Cork İdari Bölgesi'ndeki bir balıkçı köyü yakınlarındaki kayalara oturmasının ardından adını açıklamayan bir kişi İrlandalı hükümet yetkilileriyle temasa geçti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

77 metre uzunluğundaki kargo gemisi Bermuda'nın yaklaşık 2 bin kilometre güneydoğusunda motor gücünü kaybettiğinden beri Atlantik boyunca bir yıldan uzun süredir sürükleniyordu.

Cork Belediye Meclisi, “tehlikeli ve ulaşılmaz bir sahil şeridi” üzerindeki konumu nedeniyle “çürük” enkazdan uzak durulması konusunda uyarılarda bulundu.

Ne var ki fotoğrafçılar Ballycotton'daki paslı enkazın fotoğrafını çekmek için bölgeye akın etti.

Meclisin deniz müteahhiti, iskeleti incelemek ve herhangi bir kirlilik riski taşıyıp taşımadığını değerlendirmek için salı günü enkaza çıkmıştı.

Gemide hiçbir yük bulunmuyor, ama sızdırmaz kaplarda az miktarda yağ ve yakıt tanklarında yine az miktarda dizel yakıt mevcut.

Bir meclis sözcüsü salı günü yaptığı açıklamada "Şu anda bu materyallerin enkazdan güvenli bir şekilde çıkarılması için planlar değerlendiriliyor.

Cork Bölgesi Konseyi, Ballycotton Körfezi Özel Koruma Alanı veya yakınlarındaki doğal Miras Alanları adaylarında şu anda görünür bir kirlilik olmadığından memnuniyet duymaktadır” ifadelerini kullandı.

1976'da inşa edilen MV Alta, ilk olarak Eylül 2018'de gemideki 10 mürettebatın ABD sahil güvenliği tarafından kurtarıldığı günlerde manşetlerde yer aldı.

Yerel Kraliyet Ulusal Cankurtaran Enstitüsü'nden Barry McDonald tarafından İrlanda sahilinde görülmeden önce geçen yılın eylül ayında Atlantik'in ortasında Kraliyet Donanması'na ait HMS Protector tarafından tespit edilmişti.

İrlanda Hazinesi, geminin mülkiyetini belirlemek için İrlanda Ulaştırma Bakanı tarafından bir Enkaz Alıcısı'nın atanacağını açıkladı. 

Hazine sözcüsü, “Gemi sahibini temsil ettiğini söyleyen ve bizimle temas kuran bir kişi olduğunu ve Enkaz Alıcısı'nın bu konuyu takip edeceğini söyleyebilirim, bu nedenle daha fazla bilgi mevcut değil.

Hazine'nin ana önceliği, kirlilikten korunma ve deniz trafiğinden sorumlu kurumların çevresel riskleri veya diğer deniz paydaşları için olası tehlikeleri değerlendirmelerine ve yönetmelerine izin vermektir" ifadelerini kullandı.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/europe

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU