Osman Kavala yeniden tutuklandı

Kavala Gezi Parkı davasında beraat etmişti

Fotoğraf: AA

Gezi Parkı davasındaki beraat kararı sonrası gözaltına alınan Osman Kavala yeniden tutuklandı.

Kavala beraat etmesinin ardından başka bir soruşturma nedeniyle gözaltına alınmıştı.

Tutuklama istemiyle Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği'ne sevk edilen Kavala için İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, tutuklama talebinde şu ifadelere yer verdi:

cc_6.jpg

Kavala'nın ifadesinden: Tüm iddialar asılsızdır...

İfadesinde 2 yıl 4 aydır hukuksuz bir şekilde tutuklu olduğunu belirten Kavala, "Dün 30. Ağır Ceza Mahkemesi'nin beraat kararının tescil etmiş olduğu gibi ve daha önce Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararının açıkça belirttiği gibi maruz kaldığım sıra dışı vahimlikteki bir hak ihlalinin dünkü gözaltı kararı ve bu akşam gördüğümüz savcının sevk yazısı bu hak ihlalinin devam ettirilmekte olduğunu göstermektedir. Daha önceki ifademde belirtmiş olduğum gibi 15 Temmuz darbe girişimine destek olmak ile ilgili tüm iddialar asılsızdır" diye konuştu.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Gezi Parkı davası kapsamında tahliye kararı verilen Osman Kavala hakkında, 15 Temmuz darbe girişimi soruşturması kapsamında gözaltı kararı vermişti.

Başsavcılık gözaltı kararına dair şu açıklamayı yapmıştı:

Kamuoyunda "Gezi Olayları" olarak bilinen ve Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’ni hedef alan kalkışma girişiminin soruşturulması kapsamında; eylemleri planlayan, yöneten ve yönlendiren bir kısım şüpheliler hakkında Cumhuriyet Başsavcılığımızın 19/02/2019 tarihli iddianamesi ile kamu davası açılmıştır.

İstanbul 30.Ağır Ceza Mahkemesi'nin 18/02/2020 tarihli kararı ile hakkında kamu davası açılan sanıkların beraatine ve tutuklu sanık Mehmet Osman KAVALA'nın tahliyesine karar verilmiştir.

Anılan kararın bozulması talebi ile ilgili mahkemeye süre tutum dilekçeyi verilmiş olup kararın gerekçesinin yazılmasını müteakip C.Başsavcılığımızca istinaf kanun yoluna başvurulacaktır.

Yargılama sonucunda tahliyesine karar verilen sanık Mehmet Osman KAVALA hakkında, 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin C.Başsavcılığımızca yürütülen bir başka soruşturma kapsamında TCK'nın 309.maddesi uyarınca Anayasal Düzeni Bozmaya Teşebbüs suçundan ayrıca gözaltı kararı verilmiştir.

Gezi Parkı eylemlerini organize ettiği iddiasıyla hakkında dava açılan 16 kişinin İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılandığı davanın karar duruşması Silivri'de görülmüştü.

Mahkeme, Osman Kavala, Yiğit Aksakoğlu, Mücella Yapıcı, Can Atalay, Mine Özerden, Çiğdem Mater, Tayfun Kahraman, Hakan Altınay ve Yiğit Ali Ekmekçi'nin beraatine karar verdi.

Davanın tek tutuklu sanığı Osman Kavala'nın tahliye edilmesi bekleniyordu.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU