Bal ve pekmez görünümlü şurup üretimine yasak getirildi

Tarım ve Orman Bakanlığı, tüketicilerin sağlığı ve menfaatlerinin korunması amacıyla, bazı gıda maddelerinin bileşenleri kullanılarak gerçek izlenimi veren ürünlerin üretimini yasakladı

Fotoğraf: Unsplash

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği 5996 sayılı Kanun kapsamında düzenleme yapıldı.

Tüketicilerin sağlığı ve menfaatlerinin üst düzeyde korunması amacıyla Yönetmeliğe Özel Hükümler Başlıklı 9. madde eklendi.

Tarım ve Orman Bakanlığı, bu kapsamda bazı gıda ürünlerinde, gerçek izlenimi veren aromalı meyve şuruplarının üretilmesine yasak getirdi.

Yeni yönetmelikle birlikte, gıda ve gıda ile temas eden madde ve malzemeler için ilgili gıdalara eklenebilecek vitaminler, mineraller ve gıda katkı maddelerini düzenleyen yatay gıda kodeksi hükümlerine uyulması zorunlu olacak.

Bal ve pekmez izlenimi veren aromalı şuruplara önlem

Yönetmeliğe göre, pekmez olmadığı halde pekmez izlenimi veren meyveli şekerli şurup, meyve tatlısı, pekmez şurubu, meyveli şekerli şerbet ve benzeri isimlerle ürünler üretilemeyecek. 

Aynı şekilde, aroma vericiler veya bal eklenerek bal aromalı şurup, çam aromalı şurup, ballı şurup ve benzer isimlerle bal izlenimi veren ürünler üretilmesi sonlandırılacak.

Bal aromalı ve benzeri şurup üreten gıda işletmecilerinin, yönetmeliğin yayımı tarihinden önce ürettikleri ürünler, 31 Aralık 2020 tarihinden sonra piyasada bulunamayacak. 

Peynir izlenimi veren ürünlere de aynı yasak getirildi

Bitkisel yağ veya diğer gıda bileşenleri kullanılarak peynir izlenimi veren ürünlerin de üretimi yasaklandı.

 

Independent Türkçe, Ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU