"İstanbul'da 21 yıl boşa geçmiş, hastaneler depreme yeteri kadar hazır değil"

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Nusret Suna: Büyük depremden sonra 21 seneyi boşa geçirmiş durumdayız. O kadar yılda bu binalar deprem güvenlikli hale getirilebilirdi

Fotoğraf: Sözcü Gazetesi

Yüzde 92'si deprem kuşağında olan Türkiye'de son 119 yılda 23'ü 7 ve 7'den büyük 284 deprem meydana geldi.

Türkiye ekonomik gücünün üçte birinin toplandığı İstanbul da deprem tehlikesi altında. 

47 kentin toplam nüfusuna denk büyüklükteki megakent ile ilgili TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Nusret Suna, Sözcü gazetesinden Hande Zeyrek'e konuştu. 

Uzmanların büyük Marmara Depremi diye nitelendirdiği olası deprem sonrası en az 50 binanın yıkılacağının tahmin edildiği İstanbul'daki hastanelerin durumu ile ilgili Suna, son 21 yıl içinde gerekli önlemlerin alınmadığını öne sürdü: 

İstanbul'da 52 kamu hastane binası var. 170-180 arasında özel hastane var. Yani toplamda 220-230 arasında hastane biliniyor. Kamu hastaneleri dağılımında ise 15 devlet hastanesi, 25 eğitim araştırma hastanesi, 11 üniversite hastanesi, 4 adet de askeri hastane birimi gözüküyor. Büyük depremden sonra 21 seneyi boşa geçirmiş durumdayız. O kadar yılda bu binalar deprem güvenlikli hale getirilebilirdi. Ama yapılamadı. ‘Zaman daralıyor, önlem alın” diye haykırıyoruz. Hatırlanacağı üzere 26 Eylül Silivri merkezli depremden sonra Çapa'daki bazı fakülte binaları boşaltıldı. Bunlar son 5,8'lik depremde hasar almış ve boşaltılmış değiller. 1999'dan bu yana aynı şekildeler.

İstanbul Sismik Riskin Azaltılması ve Acil Durum Hazırlık Projesi (İSMEP) verilerine göre İstanbul'da 115 sağlık binasının depreme karşı güvenli hale getirildi. 

48 hastane binası güçlendirildi, 3'ünün ise yeniden yapımı devam ediyor.

 

Independent Türkçe, Sözcü

DAHA FAZLA HABER OKU