Filipinler Devlet Başkanı Duterte: Trump yeniden seçilmeyi hak ediyor

Filipinler Devlet Başkanı Rodrigo Duterte cumartesi, Donald Trump’ın yeniden seçilmeyi hak ettiğini söyledi

Duterte, ABD'yle Filipinler arasındaki askeri anlaşmayı feshedeceğini duyurmuştu (Reuters)

Filipinler Devlet Başkanı Rodrigo Duterte cumartesi ABD Başkanı’nın onlarca yıllık askeri anlaşmayı sonlandırmaya yönelik verdiği tepkiyi överek, Donald Trump’ın yeniden seçilmeyi hak ettiğini söyledi. 

Donald Trump çarşamba yaptığı açıklamada Duterte’nin Ziyaretçi Kuvvetler Anlaşması’nı (VFA) feshetmeye yönelik kararını sorun etmediğini söylemişti. Öte yandan ABD Savunma Bakanı Mark Esper hamlenin “talihsiz” olduğunu belirtirken, Washington ve müttefikleri Çin’i Asya’da “uluslararası kurallara” uymaya zorluyor. 

Devlet Başkanlığı sözcüsü Salvador Panelo yaptığı açıklamada, “Başkan Trump’ın VFA’nın sonlandırılmasına yönelik tedbirli ve makul tepkisinE Devlet Başkanı Duterte şu şekilde cevap verdi: ‘Bakan Trump iyi bir başkan ve yeniden seçilmeyi hak ediyor’” dedi. 

Duterte’nin ABD’yi riyakarlık ve kötü davranmakla suçlamalarını da içeren şikayetlerine rağmen Washington iki ülke arasındaki ilişkileri “kuvvetli” diye tanımlıyor. 

 

 

Trump, ABD’nin Filipinler’e IŞİD militanlarını yenmesi için yardım ettiğini ifade etmişti. Çarşamba VFA’yla ilgili açıklamasındaysa Duterte’yle “çok iyi” bir ilişkisi olduğunu eklemişti. 

Duterte’nin kararı eski emniyet genel müdürünün ABD vizesinin iptal edilmesiyle patlak vermişti ve bu durum ABD’nin Asya-Pasifik’teki askeri amaçlarını karmaşık bir hale getirebilir. 

Diğer yandan ülkedeki bazı parlamenterler VFA’nın feshinin yürürlüğe girmeden 180 gün içinde kurtarılabileceğini umuyor ve bunun dışında diğer iki askeri anlaşmanın da işlevsiz hale geleceğinden endişe duyuyor. 

 

Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU