Kremlin: Erdoğan ve Putin İdlib'i konuştu, liderler Suriye'de anlaşmanın uygulanması konusunda mutabık

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın İdlib'deki son gelişmelerin ele alındığı bir telefon görüşmesi yaptıkları belirtildi

Fotoğraf: Reuters

Rus haber TASS haber ajansı Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın İdlib'deki son gelişmelerin ele alındığı bir telefon görüşmesi yaptıklarını belirtti.

Haberde iki liderin Suriye'de anlaşmanın uygulanmasının önemi konusunda hem fikir oldukları ifade edildi

Kremlin sözcüsü Dmirtiy Peskov "Suriye birlikleri İdlib'de sivillere değil militanları etkisizleştirmeye yönelik saldırı düzenlediler, İdlib konusunda şu an için Putin ile Esad arasında bir görüşme yapılması planlanmıyor. İki ülkenin askeri yetkilileri temas halindeler" dedi.

Kremlin'den yapılan açıklamada "Türkiye Suriye'ye İdlib'deki militanların etkisiz hale getirilmesi kapsamında söz verdi fakat saldırılar devam etti" ifadesine yer verildi.

Türkiye Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre ise söz konusu görüşmede, İdlib'deki son gelişmeler başta olmak üzere, bölgesel konular ele alındı.

Dışişleri ve Savunma bakanları Türkiye’de, istihbarat Rusya’da görüşecek

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise, TBMM’de partisinin grup toplantısının ardından Putin ile yaptığı görüşmeye ilişkin “İdlib’de devam eden süreci değerlendirdik. Bu değerlendirmede karşılıklı şu andaki askerlerimizin, rejim güçlerinin, hatta hatta Rusya’nın vermiş olduğu hasarlar konusunu ele aldık. Bu konuyla ilgili olarak askerlerimizin Türkiye’de, Dışişleri, Savunma ve İstihbaratın da Moskova’da bir araya gelmeleri konusunda Putin ile mutabakata vardık. En kısa zamanda bu görüşmeleri yapacaklar” dedi.

Bu iltica hareketine pek müsamaha ile bakmak istemiyoruz

Barış Pınarı Harekatı'nın aynı kararlılıkla devam ettiğini söyleyen Erdoğan şu ifadeleri kullandı:

Şu anda gündemimizde olan ağırlıklı olarak İdlib. Çünkü İdlib’den Türkiye’ye yönelik malum bir iltica hareketi var. Bu iltica hareketine de pek müsamaha ile bakmak istemiyoruz. Onu engellemek için de Suriye topraklarında bazı çalışmalar yürütüyoruz. Bu çalışmaları yaparak o insanları orada iskan edelim istiyoruz.

Arnavutluk'ta temaslarını sürdüren Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise, Putin Erdoğan görüşmesi hakkında şunları söyledi: 

Cumhurbaşkanımız bugün Putin'le bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Rusya'yla da birlikte çalışmaya devam ederek ateşkesin kalıcılığını sağlamaya çalışıyoruz. Önümüzdeki günlerde Türkiye'den bir heyet Rusya'ya gidecek.

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU