ABD’den ateşkes çağrısı, Rusya’dan ‘teröristlerin varlığı endişe verici’ mesajı

ABD Ankara Büyükelçiliği Suriye’de derhal ateşkes ilan edilmesini istedi. Rusya “Soçi anlaşmalarının uygulanmasını en önemli konu” açıklamasını yaparken, BM ise evlerini terk etmek zorunda kalan sivillerin durumuna dikkat çekti

4 milyon sivilin yaşadığı İdlip muhaliflerle Suriye güçlerinin çatışmalarına sahne oluyor / Fotoğraf: AA

ABD'nin Ankara Büyükelçiliği, Suriye'de derhal ateşkes ilan edilmesi çağrısında bulundu. Büyükelçiliğin Twitter hesabından yapılan paylaşımda “Rusya, İran rejimi, Hizbullah ve Esad rejiminin istikrarsızlaştırıcı faaliyetleri, BMGK’nın 2254 sayılı kararı uyarınca ateşkesin tüm Suriye’de tesisini ve Suriye’nin kuzeyinde bulunan yerlerinden edilmiş yüz binlerce insanın güven içinde evlerine dönmelerini engellemektedir” denildi.

Büyükelçiliğin Twitter hesabından yapılan paylaşımda, ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey'nin, Beşşar Esed rejiminin Rusya'nın desteğiyle İdlib'de gerçekleştirdiği askeri saldırıyı ve Suriye'deki ihtilafa siyasi çözüm bulmak için iş birliği imkanlarını ele almak üzere Ankara'da üst düzey Türk yetkililerle görüşeceği belirtildi. Büyükelçiliğin mesajında şu ifadeler kullanıldı:

Derhal ateşkes ilan edilmesi ve insani yardım kuruluşlarının kesintisiz bombardımanlardan kaçan yüz binlerce insanın acılarını hafifletmek amacıyla çatışmalardan etkilenen bölgelere tam erişiminin sağlanması çağrısında bulunuyoruz.

Kremlin için en önemli konu Soçi anlaşmalarının uygulanması

Moskova da İdlib ve çevresinde yaşananlarla ilgili bir açıklama yaptı. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, "Rusya, Soçi anlaşmalarının uygulanmasını en önemli konu olarak görüyor" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasında Suriye'ye ilişkin bir toplantının henüz planlanmadığını aktaran Peskov, liderlerin talep etmesi halinde böyle bir toplantının düzenlenebileceğini belirtti. Peskov, "Rusya, İdlib'deki durum ve bu bölgede teröristlerin rahatça gezmesi hakkındaki endişesini gizlemiyor" diye konuştu.

thumbs_b_c_13b840a0afc23a931892351bdd0371a1.jpg
Fotoğraf: AA

 

İdlib’de yapılan saldırılar kabul edilemez

İdlib'de rejim güçlerine ve Rus askeri tesislerine "terör saldırılarının" devam ettiğini savunan Peskov şu ifadeleri kullandı:

Rusya, Soçi anlaşmalarının uygulanmasını en önemli konu olarak görüyor. Suriye ordusuna ve Rus askeri tesislerine yönelik terör faaliyetlerinin bastırılması da büyük önem taşıyor. İdlib'de yapılan bu saldırılar kabul edilemez.

Peskov, İdlib'de Türkiye'nin sorumluluklarına dair sorulan bir soruyu, "Bu konuda bir değerlendirme yapmıyoruz, imzalanan belgeye odaklanıyoruz. Farklı çıkarımlar yapmaya gereksiz buluyoruz" diye yanıtladı.

thumbs_b_c_355c9a111e5b298708d150baeb63ab59.jpg
Fotoğraf: AA

 

Sivillerin barınak ve korunma ihtiyacı var

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) de saldırılar sonucu yerlerinden edilen sivillerin acil barınak ve korumaya ihtiyaç duyduğunu bildirdi.

BMMYK Sözcüsü Andrej Mahecic, BM Cenevre Ofisinde düzenlenen basın toplantısında, Suriye'nin kuzeybatısındaki İdlib'de sivillerin güvenliği ve refahı konusunda derin endişe duyduklarını kaydetti.

Bölgede insani krizin gittikçe vahim bir hal aldığına işaret eden Mahecic, aralık ayı başından bu yana İdlib ve Halep'teki çatışma bölgelerinden 700 bin sivilin yerinden edildiğini belirtti. Evlerini terk etmek zorunda kalan sivillerin dondurucu soğuk ve zorlu kış şartlarında acil barınak ve korumaya ihtiyaç duyduğuna dikkati çeken Mahecic, BMMYK'nın insani yardım faaliyetlerinin bir parçası olarak İdlib'deki sivillere ulaşmak için ilave adımlar attığı bilgisini paylaştı.

r.jpg
Fotoğraf: Reuters

 

İnşaatlarda bile yer yok

Mahecic, İdlib'de pek çok okul ve caminin evsiz insanlarla dolup taştığını, hatta inşaatı devam eden binalarda dahi yer bulmanın imkansız hale geldiğini söyledi.

2011'den bu yana devam eden Suriye iç savaşının dünyanın en büyük "yerinden edilme krizine" neden olduğunu aktaran Mahecic, "Bölgedeki komşu ülkelerde 5,5 milyon Suriyeli, mülteci olarak yaşıyor. Ülke içinde de 6 milyondan fazla Suriyeli yerinden edildi" diye konuştu.

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU