Cemal Kaşıkçı cinayetinin ses kayıtlarını dinleyecek... BM Raportörü Callamard'ın Türkiye temasları sürüyor

Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayeti soruşturması kapsamında hazırlayacağı rapor için Türkiye'ye gelen BM Yargısız ve Keyfi İnfazlar Özel Raportörü Agnes Callamard ve beraberindeki heyet, AK Parti Genel Başkan Danışmanı Yasin Aktay ile görüştü

1

AK Parti Genel Başkan Danışmanı Yasin Aktay - Fotoğraf: AA

Nişanlısı Hatice Cengiz, Cemal Kaşıkçı evlilik işlemleri için girdiği Suudi Başkonsolosluğu'ndan uzun süre çıkmayınca onu aramıştı. AK Parti Genel Başkan Danışmanı Yasin Aktay, cinayet soruşturmasının en yakın takipçilerinden. 

Milletler (BM) Yargısız ve Keyfi İnfazlar Özel Raportörü Agnes Callamard, Türkiye'deki incelemeleri kapsamında Aktay ile de görüştü. AK Parti Genel Merkezi'ndeki görüşmenin ardından konuşan Aktay, Callamard ve beraberindeki heyetin, ses kayıtlarını dinleyeceğini söyledi.  

"Bir devletin organize cinayeti"

BM heyetinin, kendi inisiyatifiyle Türkiye'ye geldiğini, Kaşıkçı cinayetiyle ilgili bütün bilgileri, verileri birinci elden toplayarak, uluslararası kamuoyunun vicdanına daha güçlü şekilde hissettirmeyi amaçladığını söyleyen Aktay, "Dünyada yankılanan son 20-30 yıldır bu kadar çok fazla konuşulan bu şekilde bir vaka olmamıştır. Bu vaka, dünyanın vicdanını yaralayan bir vakadır. Bir devletin bütün imkanlarıyla organize olup, devletin özel uçakları, özel yetkilileriyle son derece özel yetkilendirilmiş görevlilerin gelip İstanbul gibi bir yerde Türkiye Cumhuriyeti'nin egemenlik alanında bir başkonsolosluk içerisinde bir cinayeti gerçekleştirmiş olmaları sıradan bir vaka değil" dedi.

Aktay, bu vakanın örtbas edilmeyeceğini, Türkiye'ye karşı yapılmış bir hareket, insanlığa karşı işlenmiş bir suç olduğunu söyledi. 

 "Ceset yok ama cesetle ilgili her şey var"

Heyetin hazırlayacağı raporun, BM inisiyatifi haline gelmesini sağlayacak bir rapor olduğunu kaydeden Aktay, "Aynı zamanda Türkiye'ye tavsiyede bulunabilir ki bulunuyor zaten. Gelmek suretiyle Türkiye'nin bu işi uluslararasılaştırma noktasında, giderek bir uluslararası baskının da oluşabileceği izlenimini veriyor." yorumunu yaptı. 

"Ses kayıtlarını dinleyecekler"

Heyetin ses kayıtlarını dinlemek istediğinin hatırlatılması üzerine Aktay, "Ben ses kayıtlarını dinleyeceklerini duydum, biliyorum. Onlar dinletilecek kendilerine ama verilmeyecek. Çünkü bu bir soruşturma komisyonu değil. Türkiye, bir soruşturma komisyonu olduğu takdirde her çeşit yardımı yapacağı vaadini tekrarladı. Ama bu, henüz bu soruşturma değil araştırma komisyonu olduğu için verilerin paylaşılmasıyla ilgili belli bir sınır olması doğal" bilgisini verdi.

Bu heyetin soruşturma yetkisi bulunmadığına dikkati çeken Aktay, "Bir soruşturma komisyonu olduğu takdirde Türkiye'nin bütün verileri paylaşacağına dair izlenimleri olması bekleniyor." dedi. 

 

DAHA FAZLA HABER OKU