Netanyahu’dan rakibi Gantz’a: Trump’ı Hitler’le karşılaştıran danışmanını kov

ABD Başkanı'nın Ortadoğu planı sonrası İsrail siyasetinde eski defterler açıldı. Netanyahu, Mavi-Beyaz İttifak’ın danışman ekibinin geçmişte yaptığı Trump-Hitler benzetmelerini miting meydanlarına taşıdı

İsrail, bir yıldan az sürede üçüncü kez seçime gitmeye hazırlanırken yarışın yine Netanyahu ve Gantz arasında geçmesi bekleniyor (AFP)

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Mavi-Beyaz İttifak’ın lideri Benny Gantz’a, geçmişte ABD Başkanı Donald Trump’ı Hitler’le kıyaslayan açıklamalarından dolayı danışmanı Ronen Tzur’u kovması ve eski danışmanı Joel Benenson’la da arasına mesafe koyması çağrısı yaptı.

Trump “Yüzyılın Anlaşması” olarak lanse ettiği Ortadoğu barış planını 28 Ocak’ta açıklarken yanında bulunan Netanyahu, Gantz’ın ekibini hedef alan son açıklamalarını, 2 Mart seçimleri öncesi Likud Partisi’nin Ma’ale Adumim’daki mitinginde yaptı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Jerusalem Post'un haberine göre Gantz’ın şahsi danışmanı Tzur, Mart 2016’da paylaştığı tweet’te Nazi lideri Adolf Hitler’in “Mein Kampf” (Kavgam) kitabına gönderme yaparak “21. yüzyılın kitabı: Mein Trumpf” ifadesini kullanmış ve ABD Başkanı’ndan “Donald Adolf Trump” diye bahsetmişti.

Tweet’inin yeniden gündeme gelmesi sonrası iki hafta önce özür dileyen Tzur, Trump’ın “ABD’nin en cesur başkanı ve son yıllarda İsrail güvenliği için en önemli kişi olduğunu” belirterek onu “saygıyla selamlamıştı”.

Geçen yıl eylül ayındaki seçimlerde Mavi-Beyaz İttifak’ın danışmanlığını yapan Benenson ise 28 Ekim 2018 tarihli tweet’inde “yalancı basın” anlamına gelen Almanca “lügenpresse” ifadesini kullanarak “O (Trump), Hitler’in basını şeytan gibi gösteren terimini öğrenmiş olmalı: ‘lügenpresse’. Yani Trump’ın çevirisiyle ‘yalan haberler’” demişti.

Berenson’ın bu paylaşımı da geçen hafta Jewish News Syndicate (JNS) muhabiri Ariel Ben Solomon tarafından gündeme getirilmişti.  

JNS’den Alex Traiman imzalı bir diğer haberdeyse, Tzur’un barış planının duyurulması öncesi Trump’la Washington’da görüşen Gantz’a bu ziyarette eşlik ettiği, danışmanın Twitter’da daha önceki paylaşımlarında Trump’ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le gizlice anlaştığı imasında bulunduğu ve Trump’ın Kuzey Kore lideri Kim Jong-un’la Rus ruleti oynadığını söylediği belirtilmişti.

 

Independent Türkçe, Jerusalem Post, Jewish News Syndicate

DAHA FAZLA HABER OKU