Polis müdahale edemesin diye 96 gündür kesintisiz ayin yapıyorlardı: Hedeflerine ulaştılar

Polisin sınır dışı etmesini engellemek için 96 gün önce kiliseye sığınan Ermeni Tamzaryan ailesinin kesintisiz ayini, hükümet geri adım atınca son buldu

Ermenistanlı Tamrazyan ailesi, polisin sınırdışı işleminden korunmak için geçen 25 Ekim’de Hollanda’nın Lahey kentindeki Protestan Bethel kilisesine sığınmıştı.

Ülke yasalarına göre güvenlik güçleri ayin esnasında ibadethanelere giremediği için aileyi korumak adına ara verilmeksizin ayin yapılıyordu. Bu ayin tam 2 bin 300 saat sürdü.

Aileye destek amacıyla yüzlerce ziyaretçinin yanısıra Avrupa’nın dört bir yanından 650 din adamı kiliseye gitti, ayin kesintisiz devam etti.

96 gündür 24 saat kesintisiz süren ayinler hükümetin göç yasası kurallarında değişiklik yapılacağının açıklanmasıyla son buldu.

3 çocuklu Tamrazyan ailesi dokuz yıl önce, baba Sasun Tamrazyan'ın, siyasi faaliyetleri nedeni ile ölüm tehditleri alması üzerine ülkeyi terk etti.

Hollanda’da yaşamaya başlayan aile sığınma hakkını bir türlü alamadı.

Haklarında sınır dışı kararı alınan aile korunmak için kiliseye sığındı.

Hollanda hükümeti artan kamuoyu baskısı sonucunda geri adım atarak istisna bir karara imza attı.

Buna göre ülkede beş yıldan fazla yaşayanlara çocuklu ailelerin affedilmesini öngören fakat bugüne dek siyasetçiler tarafından pek kullanılmayan “çocuk affı” maddesindeki yetki göçmen dairesine bırakıldı.

Hollanda hükümetinin aldığı karar ile birlikte ülkedeki 700 çocuğun ve ailelerinin durumu bir kez daha incelenecek. Hükümet yetkilileri, Tamrazyan ailesinin çacuklarının da aralarında bulunduğu 630 çocuğun ailesine oturma izni verileceğini açıkladı.

Ayinin yapıldığı Bethel Kilisesi’nden bir yetkili de, aileye oturma izni için teminat verildiğini açıkladı.

Tamrazyan ailesi 96 gün süren ayinin ardından kilisede bir basın toplantısı düzenledi.

Aile üyelerinden 21 yaşındaki Hayarpi Tamrazyan, “Nihayet dışarıya çıkıp yürüyebilmek gerçek dışı geliyor” dedi. Kilise bizim bir evimize dönüştü. Hem üzücü hem de çok güzel anlar yaşadık. Bethel Kilisesi benim için artık özel bir yapı ama dışarı çıkabileceğim ve geleceğimi inşa etmeye devam edebileceğim için mutluyum” ifadelerini kullandı.

 
 

DAHA FAZLA HABER OKU