AK Partili Elitaş’tan İlker Başbuğ’a cevap: Hepimiz FETÖ’cü müyüz?

Eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ, 2009 yılında çıkan bir kanunu gündeme getirmiş ve kanunun FETÖ ile ilgisi olduğunu söylemişti

Fotoğraf: Twitter / Mustafa Elitaş

Eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ, 26 Haziran 2009’da Türk Ceza Kanunu’nda bazı değişiklikler öngören değişikliği gündeme getirdi.

Başbuğ, “Bu kanun teklifini kim hazırladı? Tamamen FETÖ ile ilgili. Bu araştırılsın” dedi.

Kamuoyunda ‘gece yarısı operasyonu’ olarak bilinen tasarıda AK Partili Mustafa Elitaş’ın da imzası bulunuyordu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Elitaş, iddialar hakkında Yeniçağ gazetesinden Orhan Uğuroğlu’na konuştu.

Uğuroğlu’nun köşesinin ilgili kısmı şöyle:

O tarihte AKP Grup Başkanvekili olan Mustafa Elitaş ile konuştum. Elitaş, şunları söyledi:

"CHP Genel Başkanı Sayın Deniz Baykal 23 Haziran 2009 tarihinde meclis grup toplantısında, 'Askeri darbeyle ilgili hukuki takibat, hesaplaşma, Türkiye'yi askeri darbe arayışına sürükleyen ortamı tasfiye etme arayışı içindeysen, getir gereğini yapalım' diye Sayın Recep Tayyip Erdoğan'a çağrıda bulundu.

Başbakan Sayın Erdoğan da, 25 Haziran 2009'da yurt dışına giderken, havaalanında, 'Tamam, grup başkanvekilleriniz gelsin gerekli yasa değişikliğini yapalım' diye CHP'lileri davet etti.

Sayın Baykal'ın talimatı ile CHP grup başkanvekilleri önce Adalet Bakanı Sadullah Ergin ile görüştüler sonra Meclis'teki dört partinin grup başkanvekilleri bir araya geldik…

 Adalet Bakanlığı'nın hazırladığı yasa tasarısındaki o madde değişikliği üzerinde dört parti mutabakat sağladık. Yasa, Meclis'ten oy birliği ile geçti.

Ancak daha sonra Sayın Baykal, 'Meclis'te gece yarısı darbesiyle çok önemli değişiklikler oldubitti ile halledilmek istiyor' dedi ve CHP yön değiştirip Anayasa Mahkemesi'ne dava açtı ve o madde iptal oldu.

Sayın Başbuğ'un o ifadesine göre, bu durumda hepimiz FETÖ'cüyüz demek mi oluyor?"

 

26 Haziran 2009 gecesi

Haziran’ın 25’ini 26’sına bağlayan gece saat 00:59’da başlayan TBMM’nin 110'uncu birleşiminin dokuzuncu oturumu 13 dakika sürmüştü. Oturumda "Türk Ceza Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun" teklifi görüşüldü.

Görüşme sırasında Türkiye’de askerlerin TCK’nın 250'nci maddesine giren suçları işlemesi durumunda sivil savcılıklar tarafından kovuşturulmaları ve sivil mahkemelerce yargılanmaları ilkesini getiren değişiklik onaylandı.

Ceza Muhakemesi Kanunu’nun üçüncü maddesine eklenen fıkrada, “Barış zamanında, asker olmayan kişilerin, Askeri Ceza Kanunu'nda veya diğer kanunlarda yer alan askerî mahkemelerin yargı yetkisine tâbi bir suçu tek başına veya asker kişilerle iştirâk halinde işlemesi durumunda, asker olmayan kişilerin soruşturmalarının, Cumhuriyet savcıları, kovuşturmalarının adlî yargı mahkemeleri tarafından yapılacağı” belirtildi.

Bu değişiklikle sivillerin askerî suç işlemeleri durumunda bile askerî mahkemede yargılanmalarına son veriliyordu.

 

Independent Türkçe, Yeniçağ

DAHA FAZLA HABER OKU