Barış Manço gideli 21 yıl oldu

Türkiye pop ve rock müziğinin özgün sesi Barış Manço'nun bugün 21. ölüm yıldönümü. Manço ailesi ve sevenleri tarafından yarın Barış Manço vapurunda düzenlenecek etkinlikle anılacak

Anadolu rock ve pop müziğin önde gelen isimlerinden Barış Manço, 1975-1999 yılları arasında aralarında "2023", "Sözüm Meclisten Dışarı", "Müsaadenizle Çocuklar" ve "Değmesin Yağlı Boya"nın olduğu 14 albüme imza attı. 

Türkiye'nin yetiştirdiği önemli sanatçılardan biri olan Barış Manço, yalnızca Türkiye'de değil, yurt dışında da yaptığı çalışmalarla adından söz ettirdi.

Manço yarın Barış Manço vapurunda sevenleri tarafından anılacak. 
 


Saat 10.30'da Kadıköy Beşiktaş iskelesinden başlayacak olan programda vapur 12.00'de Kanlıca iskelesine yanaşacak.

Kabristan ziyaretinin ardından her yıl olduğu gibi Manço, şarkılarla anılacak. 

Programın saat 15.10'da vapurun Kadıköy Beşiktaş iskelesine yanaşmasıyla son bulması bekleniyor. 

Manço,  İsmail Hakkı Manço ile Türk müziği sanatçılarından Rikkat Uyanık çiftinin çocukları olarak 2 Ocak 1943'te, Zeynep Kamil Hastanesi'nde dünyaya gelmişti. 

II. Dünya Savaşı'nın son günlerinde doğan Barış Manço'ya ailesi 'Barış' ismi vermişti.

"Harmoniler" grubuyla 1962'de ilk 45'liğini çıkaran Manço, henüz 19 yaşındayken yayımladığı albümünde, İngilizce sözlü "Twist in USA" ve "The Jet" şarkılarına imza atmıştı.

Usta sanatçı, bu albümün ardından bir yıl sonra Belçika'da bulunan ağabeyi Savaş Manço'nun yanına giderek, Belçika Güzel Sanatlar Akademisine kaydoldu. 

Bu okulda resim, grafik, desen ve iç mimari okuyan Manço, bir taraftan da gece bekçiliği ve garsonluk gibi işlerde çalıştı, okulunu birincilikle bitirdi.

Belçika'daki konserden dönerken 24 Ağustos 1979'da Edirne'de bir trafik kazası geçiren Manço, bir süre sahnelerden uzak kalmış,  1981 yılının sonlarına doğru "Sözüm Meclisten Dışarı" albümüyle büyük beğeni toplamıştı.

Türkiye'deki televizyonların ilk gezgini olarak da anılan Barış Manço, 5 kıtada 140 değişik yörede 800 bin kilometreye yakın yol katetmiş, Adam Olacak Çocuk programıyla hayran kitlesini arttırmıştı.

Bestelediği 200'ün üzerindeki şarkısı sanatçıya on iki altın ve bir platin albüm ödülü kazandırdı. 

Eserleri, Arapça, Bulgarca, Felemenkçe, Almanca , Fransızca, İbranice, İngilizce, Japonca ve Yunanca olarak 9 dilde yorumlan Manço, 1 Şubat 1999 tarihinde, evinde geçirdiği kalp krizi sonucu, kaldırıldığı Siyami Ersek Hastanesinde aynı gece hayatını kaybetmişti.

Manço öldüğünde 56 yaşındaydı.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU