“İstismarcı ve tecavüzcü” Roman Polanski’nin César Ödülleri'ne aday gösterilmesi tepki çekti

Polanski’nin filmi “An Officer and a Spy” 12 dalda adaylık kazandı

Polanski’nin filmi An Officer and a Spy’ın Venedik Film Festivali’nde yer alması da tartışmalara neden olmuştu (Reuters)

Roman Polanski’nin 2020 César Ödülleri’nde çok sayıda adaylık alması tepki çekti, ödül töreni “firari bir çocuk istismarcısı ve tecavüzcüyü” onurlandırdığı gerekçesiyle eleştirilerin hedefi oldu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Polanski, 1977’de ABD’de, 13 yaşındaki bir kız çocuğuna tecavüz ettiğini itiraf etmiş fakat sonraki yıl, hüküm beklediği sırada Fransa’ya kaçmıştı. Polanski, iadesi için tüm girişimlere karşın o zamandan beri ABD adalet sisteminin kanun kaçağı olmaya devam etti.

Polanski’nin 2019 tarihli filmi An Officer and a Spy (Fransızca adı J’accuse) Oscarların Fransız dengi kabul edilen César Ödülleri’nde 12 kategoride aday gösterildi.

NME'de yer alan habere göre Polanski’nin aldığı bu adaylıklar sivil toplum kuruluşlarının öfkesiyle karşılaştı. César Ödülleri’ni kamuya açık şekilde eleştiren gruplardan Osez Le Féminisme, “#MeToo hareketinden hiçbir şey öğrenmedik mi?” diye sordu.

 

 

Kuruluş Twitter’da yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı:

 

ABD’de (Harvey) Weinstein müebbet hapis istemiyle yargılanırken, Fransa’da Adèle Haenel tecavüzcülerin kültürel hayattaki dokunulmazlığına karşı sessizliği bozarken, César Ödülleri kalkıp kanun kaçağı bir çocuk istismarcısı ve tecavüzcüye mi alkış tutuyor?

 

Fransız televizyon kanalı LCI’ye konuşan Osez le Féminisme sözcüsü Céline Piques, César Ödülleri’nin Polanski’yi aday gösterme kararının kendisini “şoke ettiğini” söyledi. Piques sözlerini şöyle sürdürdü:

Bu adaylıklar için oy veren 400 sinema profesyoneli Polanski’ye 12 adaylık bahşetti. 12 aynı zamanda Roman Polanski’yi tecavüzle suçlayan kadınların sayısı. Bu ahlakın alanı değil, adaletin alanı.

César Ödülleri’nden Alain Terzian, Polanski’nin adaylıklarını, ödül veren kuruluşların “ahlaka göre pozisyon almaması gerektiğini” öne sürerek savundu.

An Officer and a Spy, 9 Şubat’ta gerçekleşecek Oscar Ödül Töreni için herhangi bir adaylık almadı.

César Ödül Töreni, 28 Şubat’ta Paris’te düzenlenecek.

NME

 

Independent Türkçe için çeviren: Şafak Küçüksezer

DAHA FAZLA HABER OKU