McDonald’s Türkiye, 16 gün önce İrlanda’da kurulan şirkete satıldı

Anadolu Grubu, 2005’ten bu yana Türkiye’deki işletme lisansına sahip olduğu McDonald’s’ı Birleşik Holding Limited adlı şirkete sattı

Fotoğraf: Unsplash.com/@xu_noz

Dünyanın en büyük fast-food zinciri McDonald’s’ın 2005’ten bu yana Türkiye’deki işletme sahibi Anadolu Grubu, Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) bir açıklama yaptı. 

Açıklamada, McDonald’s’ın çatı şirketi Anadolu Restoran İşletmeleri Ltd. Şti.’nin yüzde 100 hissesinin 280 milyon 739 bin 431 lira değerlemeyle Birleşik Holding Limited’e devredildiği ifade edildi. 

Anadolu Grubu’n açıklamasında Birleşik Holding Limited’in Türkiye'de McDonald's franchise işletmecisi olmak maksadıyla İrlanda’da yeni kurulduğu belirtildi. 

Grup, açıklamada ayrıca, satış kârının yüzde 75’inin vergi istisnasından faydalanmak maksadıyla özkaynak hesaplarında tutulacağını duyurdu. 

Hisse devrinin resmi makam ve kurumlardan izinlerin alınması sonrasında 2020 yılı ilk çeyreği içerisinde sonuçlanması öngörülüyor. 

Anadolu Grubu, 6 Mayıs 2019’da KAP’a yaptığı açıklamada McDonald’s’ın satışı ile ilgili stratejik alternatifleri araştırmak ve gerektiğinde üçüncü kişiler ile görüşmeler yapmak üzere bir yatırım bankası veya aracı kurumun yetkilendirilmesine karar verildiğini duyurmuştu. 

20 yıllık sözleşme dolmadı 

İrlanda’daki şirketlerin her türlü kaydını tutan SoloCheck.ie’ye göre Birleşik Holding, 14 Ocak 2020’de Dublin’de kurulu. 20 Ocak’ta da yönetim değişikliği oldu. 

Anadolu Grubu, 4 Mayıs 2005’te imzalanan sözleşme ile Türkiye’deki ilk mağazasını 1986’da İstanbul Taksim’de açan McDonald’s’ın tüm operasyonlarını devralmış 10+10 yıllığına yerel lisansörü olmuştu. 

ABD hisse değeri 216 dolar olan McDonald’s, 161,5 milyar dolar piyasa değerine sahip. 

Independent Türkçe 

DAHA FAZLA HABER OKU