Türkiye Psikiyatri Derneği: Depremde korkan çocuklara 'Geçti' demek yerine yapılması gerekenleri anlatın

Türkiye Psikiyatri Derneği afet sonrası ile ilgili rehber hazırladı. Rehberde depremzedelere ve sağlık çalışanlarına ortaya çıkabilecek ruhsal sıkıntılar ve bunlarla başa çıkma konusunda uyarılar yer alıyor

Fotoğraf: AA

Elazığ depremi sonrası Türkiye Psikiyatri Derneği, "Afet sonrası erken dönemde ruhsal müdahale rehberi" hazırladı.

Rehberde, “Sıradan bir korkudan çok bir dehşet duygusu yaşanıldığı” vurgulandı ve depremzedelere ve sağlık çalışanlarına ortaya çıkabilecek ruhsal sıkıntılar ve bunlarla başa çıkma konusunda uyarılar yer aldı.

Depremin hemen ardından; aşırı korku, ne yaptığını bilmez halde hissetme, duyguları hissedememe, tepki verememe, bulunduğu ortamı ya da durumu tam algılayamama, otomatik hareket etme gibi haller yaşanabileceği ifade edildi. 

Deprem sonrası ruh sağlığına vurgu yapan rehberde karşı karşıya kalınabilecek duygu durumlarının yanı sıra, afetin ardından süregelen yakınmaların nasıl atlatılabileceği ile ilgili de önerilere yer verildi.

Rehberin 'Neler yapılmalı?' başlıklı bölümünde çocukların karşı karşıya kaldığı stres ve şokun üzerinden gelinmesi için Türkiye Psikiyatri Derneği şu önerileri sıralıyor: 

1- Çocuklara yardımcı olabilmenin ilk koşulu ailenin duruma hakim, sakin, güven verici, tutarlı bir tutum içinde olması gerekir.

2- Aileler, çocuklarını yanlarından uzaklaştırmamalı, beslenme, barınma, ilgi gereksinimlerini doğrudan karşılamalı.

3- Çocuklarınızın sizin yakınlığınıza her zamankinden daha çok ihtiyacı olduğunu unutmayın (bedensel yakınlığı, elini tutmayı, sarılmayı ihmal etmeyin). Bu yakınlığı da aşırı bir koruyuculuğa dönüştürmeden sürdürmelisiniz.

4- Deprem sırasında ve sonrasında yaşadıklarını anlatması yönünde ona destek verin, anlatmaya yüreklendirin.

5- Korku, kızgınlık gibi duygularını ifade etmelerine izin verin hatta yüreklendirin, ağlamalarını önlemeyin, tekrarlayan sorularına yanıt verin.

6- Yaşadıklarının son derece doğal olduğunu, bir hastalık olmadığını anlatın.

7- Çocuklarınızı rahatlatmak için “Geçti.” ya da “Bir şey olmaz” demek yerine olası depremlerde yapması gerekenler konusunda bilgi verin.

8- Çocuklarınızın yanında depremle ilgili konuları konuşmaktan kaçınmayın.

9- Çok fazla etkilenen, davranış değişiklikleri azalmayıp süren ya da gittikçe artan çocukları, en yakın Ruh Sağlığı Uzmanına, gerekiyorsa Çocuk Ruh Sağlığı Uzmanına götürmek gerekiyor. 

 

Independent Türkçe, Bianet

DAHA FAZLA HABER OKU