Demokrat Kongre üyesi Ocasio-Cortez'den özeleştiri: ABD’de sol parti yok

Kongre'deki New York temsilcisi, ilerici üyelerin partinin yönünü “kapitalizmi yoksulluktan çıkış yolu sayma" çabalarından çevirmeyi umduğunu söyledi

New York eyaletinden Kongre üyesi Alexandria Ocasio-Cortez, Demokrat Parti’nin ABD’de siyasi solu temsil etmediğini belirterek, partisinin sağlık hizmetlerini kamulaştırmada “genel kuruldan bir oy dahi alamayan merkez veya merkez-sağ” bir kuruluş olduğunu söyledi.

Ocasio-Cortez, “Herkes için sağlık sigortasında (Medicare for All) genel kuruldan bir oy dahi -iki katına çıkabilecek oy dahi- alamıyoruz” dedi.

İlerici siyasetçi, Martin Luther King Jr. Günü’nü anmaya dair yapılan bir etkinlik sırasında Ta-Nehisi Coates’a verdiği röportajda, “Kongre’nin kadın üyeleri Rashida Tlaib ve İlhan Ömer’in de aralarında bulunduğu Demokrat Parti içindeki sol üyelerin bu değişimin gerçekleşmesi için çabaladığını” belirtti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ancak Ocasio-Cortez partinin ideolojisinin, ABD’de yoksulluk gibi sistemsel meseleleri ele almanın yolu olarak kapitalizmin ekonomiyle ilgili gerçekliklerine sımsıkı bağlı kalmayı sürdürdüğünü belirterek, “ABD’de ‘sol bir partiye’ sahip değiliz” dedi.

Ocasio-Cortez, “Kapitalizmi yoksulluktan çıkış yolu yapabileceğimize gerçekten inanan birçok kişi var. Hatta, muhtemelen çoğunluk böyle” ifadesini kullandı.

Ocasio-Cortez, konuşmalarında ve verdiği mülakatlarda “kapitalizmde yanlış bir şeyler olduğu” uyarısında bulunan, mevcut ekonomik düzeni ve daha geniş bir servet dağılımının başarısızlıklarını telafi edip edemeyeceğini sorgulayan sivil haklar lideri Martin Luther King Jr.'la aynı fikirde olduğunu ifade etti.

Dr. King ölümünden iki hafta önce, Amerika’nın “yoksulluğu bitirmek için muazzam zenginlik kaynaklarını kullanmaması ve Tanrı’nın tüm çocuklarının yaşamları için gerekli temel ihtiyaçlarının karşılanmasını mümkün kılmaması halinde mahvolacağı” uyarısında bulunmuştu.

 

 

Ocasio-Cortez, Blackout for Human Rights: MLK Now 2020 etkinliği sırasında verdiği röportajda, ABD’nin daha çok “insanlara karşı sermayeyi” korumakla ilgilenip ilgilenmediğini de sorgularken, Virginia eyaletinde silahların kontrol altına alınmasına ilişkin yasa taslağına karşı gösteri yapan ve aralarında aşırı sağcı milis üyeler de bulunan binlerce silahlı eylemciyi bir araya getiren 20 Ocak’taki protestoya işaret etti.

Kongre üyesi, polisin siyahi erkekleri öldürmesinin ardından adalet çağrısı için sokağa çıkan protestocuların, Amerikan polisi tarafından Virginia’daki silahlı göstericilerden daha büyük bir güç gösterisiyle karşılandığını söyledi.

Ocasio-Cortez şunları kaydetti:

MLK Günü’nde Richmond’da, silah bulundurma hakkını savunanların bu protestosu var. Fakat beni en çok etkileyen görüntü, onurlu bir yaşam ve Freddie Gray ile Eric Garner gibi insanların hayatlarının farkına varılması için sokağa çıkıp yürüdüğümüzde her yerin, görünürde silahı olmayan zırhlı polis tarafından çevrilmesi. Dahası, yarı otomatik silahlarıyla Konfederasyon bayrakları sallayan bu insanların gösterisindeyse neredeyse hiç polis yok. Dolayısıyla kurumlarımız kimleri veya neleri kimden koruyor? Bu görüntü her şeyi anlatıyor.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Cenk Korkmazer

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU