Kürt partileri Diyarbakır'da Ulusal Birlik Çalıştayı sonuç bildirgesini açıkladı: Hem tartışalım hem pratikte yürüyelim

Diyarbakır’da ‘Kürdistani İttifak Çalışması'nın yol haritasını belirlemek üzere iki gündür düzenlenen ‘Ulusal Birlik Çalıştayı’ sona erdi

Ulusal Birlik Çalıştayı'nın sonuç bildirgesi açıklandı / Fotoğraf: Twitter

Diyarbakır’da 8 Kürt partisi tarafından oluşturulan ‘Kürdistani İttifak Çalışması’nın sonuç bildirgesi açıklandı.

Basına kapalı gerçekleşen çalıştayda kalıcı ulusal ittifak modeli için "Ulusal meclis mi", "Kongre mi" ya da "Demokratik cephe mi" sorularına yanıt arandı.

Çalıştayın sonuç bildirgesi basın toplantısında Türkçe ve Kürtçe okundu.

Türkçesi Kürdistan Komünist Partisi (KKP) Genel Başkanı Sinan Çiftyürek tarafından okunan metin şöyle:

Diyarbakır’da, kalıcı ulusal birlik amaçlı 18-19 Ocak tarihinde planlanan çalıştay, belirlenmiş gündem üzerine çalışmalarını başarıyla tamamladı. Kurmanci, Kîrmançkî ve Türkçe yapılan açılış konuşmalarının ardından 130 civarında siyasetçi, akademisyen, kadın, genç, seyda ve STK temsilcisinin yer aldığı çalıştayda katılımcılar üç gündem üzerine yazılı-sözlü zengin görüş ve önerilerini sundular.

“Tüm siyasal yapıların ulusal birliği savunmaları dikkat çekiciydi”

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Tartışma ve sunumlar; ulusal ittifakın gerekliliği, modeli, programı, iç işleyişi, ulusal ittifakın önündeki muhtemel engeller ve bunları aşma yöntemleri, halkımızın içerde ve sınır ötesinde kazanımlarını ve hatta varlığını hedef alan sömürgeci rejimlerin saldırıları üzerinden sürdürüldü. Özellikle kadınlar ve gençler sundukları görüş ve önerilerle çalıştaya önemli katkılar sundular. Seyda ve melelerimizin; ulusal birliğe siyasal İslamcıdan komüniste varana kadar tüm siyasal yapıların geniş ulusal birliğini savunmaları dikkat çekiciydi. Annelerin ulusal birlik hedefinde Kürt siyasetine feryat ve basınç yüklü çağrıları önemliydi. Bütün bu tutum ve yaklaşımlarla çalıştaya hakim olan duruş, ideolojik değil; ulusal değerleri, kazanımları sahiplenme, büyütme ve koruma tutumuyla hareket etmek olmuştur.

“Önemli olan atılacak birlik adımından geriye düşmemek”

Kürdistani parti ve kadrolar; sokakta, kahvede her alanda yüzleştiği ‘ulusal ittifakta birleşin’ basıncını çalıştayda daha doğrudan daha çıplak olarak yaşadılar. Qazî Mihemmed’ten beri gelen tarihsel basıncı; Güney Kürdistan ile Rojava Kürdistan’ı coğrafyalarının varoşsal birlik ihtiyaçlarının dayatması ve dünya halklarının ‘birlik olun destek verelim’ çağrısıyla birleşince, siyasal parti ve kadrolarımız ulusal birlik konusunda adeta kuşatma altına alındı. Bu durum olumludur ve Kürdistan tarihinde belki de ilk kez bu düzeyde yaşanıyor.

Bu koşullarda siyasal parti ve kadrolarımız ulusal birlik yönünde adım atmak zorunda. Ve Çalıştay perspektifi doğrultusunda sancılı da olsa ulusal birlik adımı illaki atılacak. Önemli olan atılacak birlik adımından geriye düşmemek. Çalıştay bileşenlerinin; ‘ulusal ittifak hedefinde kararlı ve istikrarlı yürü ama asla acele etme’ perspektifini sunması çalıştayın bir diğer ileri yönüdür. Kuzey Kürdistan’da atılacak ulusal birlik adımını 4 parçada ortaklaşarak ulusal kongre hedefine doğru büyütmek çalıştayın ortak eğilimiydi.

Çalıştayın öne çıkan bir diğer ortak paydası, hâlihazırda ulusal ittifak çalışmasının dışında kalan partilerimizin katılımı için olumlu yaklaşımıydı. Bu yaklaşım kucaklayıcı olup umut vericidir. Çalıştaya umutla gittik ve görüp yaşadık ki; çalıştayda hakim olan da umuttu. Umudu pratikleştirmek yolunda çalıştayın verdiği mesaj; hem tartışalım hem pratikte yürüyelim."

 

Independent Türkçe
 

DAHA FAZLA HABER OKU