Bingöl'de Zazaca kursları açılıyor, öğretmenler Zaza Dili ve Edebiyatı mezunlarından

Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı Bingöl Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü Zazaca okuma yazma kursu için ilana çıktı. Müdür Şahin, “Tahminen şubat ortasında derslerimiz başlamış olacak” dedi

Bingöl Halk Eğitim Merkezi Zazaca kurs için ilana çıktı / Fotoğraf: Independent Türkçe

Bingöl Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü, Zazaca okuma yazma kursu için ilana çıktı. Kurs için başvurular alınmaya başlandı.

Müdürlük, internet sayfasında yaptığı açıklamada, “Kurumumuz bünyesinde Zazaca okuma-yazma kursları açılacaktır. Zazaca okuma-yazma kurslarına katılmak isteyen vatandaşlarımız bizzat kurumumuza gelerek veya kurumumuzun online kurs başvuru sitesi (http://bingolhem.gov.tr/) üzerinden müracaatta bulunabilirler” ifadelerine yer verdi.

Diğer kurumlara göre Halk Eğitim Merkezi’nde işleyiş farklı. Merkezin kurslarında herhangi bir takvim aralığı bulunmuyor.

Açılacak kurslar tamamen talebe bağlı. Yeterince müracaat olursa bir hafta içerisinde derslere başlanılabiliyor.  

 

 

‘Bingöl Zazaca’nın yoğun olarak kullanıldığı bir kent’

16 Ocak Perşembe günü Zazaca okuma yazma kursu için ilana çıktıklarını belirten Bingöl Halk Eğitim Merkezi Müdürü Ömer Şahin, ders verecek öğretmenlerin Bingöl Üniversitesi Zaza Dili ve Edebiyatı Bölümü’nden mezun eğitmenlerden seçtiklerini söyledi.

Üniversite bünyesinde faaliyet gösteren akademisyenlerin yıllardır Milli Eğitim Bakanlığı’yla (MEB) koordineli bir şekilde çalıştıklarını kaydeden Şahin, İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün katkılarıyla daha önce 5,6,7 ve 8’inci sınıflar için okutulmak üzere ders kitapları çıkarttıklarını kaydetti.

Derslerin başlaması için şubat ayını beklediklerini aktaran Şahin, “Öğrenci ve ailelerin büyük bir kısmı tatilde. Tahminen şubat ortasında derslerimiz başlamış olacak. Katılım konusunda bir problemin yaşanacağını düşünmüyorum. Kentimizde Zazaca okuma yazma kurslarını açmak için altyapımız var. Bingöl Zazaca’nın yoğun olarak kullanıldığı bir kent” dedi.

Bingöl’deki birkaç okulda Zazaca’nın seçmeli ders olarak okutulduğu bilgisini paylaşan Şahin, devamında şunları söyledi:

Zazaca’nın içeresine Türkçe sözcükler karıştırılması gibi sıkıntılar var. Özellikle genç ve yetişkinler yazma ve grameri öğrenme noktasında kursların açılmasını istiyorlar. Dili konuşup yaşayanlar yazım, kitap ve sözlük gibi kaynakları da merak ediyor. Hem dışardan okumak için şehrimize gelen hem de liselere devam eden öğrencilerimiz nezdinde kursun teveccüh göreceğine inanıyorum.

 

Murat Varol
Murat Varol / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

"Hem iş sahibi olun hem de dilinizi öğretin"

MEB Zazaca ders kitapları editörü ve Bingöl Üniversitesi akademisyenlerinden Murat Varol, Bingöl’ün Zazaca’nın hakim olduğu illerden biri olduğunu, Bingöl Üniversitesinde Zazaca lisans, yüksek lisans ve doktora eğitiminin bulunduğunu, Zazaca seçmeli dersinde dersin en fazla tercih edildiği ilin Bingöl olduğunu belirterek, bu kurslarla Zazaca okuma yazma oranının artacağını ve bunun ileride Zazaca yazan, okuyan, eser üreten bir kitleye dönüşebileceğini söyledi.

Bingöl’deki Zazaca kursuna yoğun bir ilginin olmasını temenni ettiklerini ve bu kursların Türkiye’nin birçok ilinde açılmasının toplumsal birliğe ve beraberliğe de katkı sunucağını belirten Varol, Zazaca ve Kürtçe öğretmenlere de şu çağrıyı yaptı:

Bulunduğunuz il ve ilçelerdeki halk eğitim merkezlerine gidin, eğitmen talebinizi bildirin ve kayıt yaptırın. Kurs açılması için onay alın. Sonra da çevrenizdekileri kurslara yönlendirin ve kursu açın. Hem siz iş sahibi olun hem de dilinizi öğretin.


 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU