ABD'li Kongre üyesi saçkıranla mücadelesini anlattı: Saçımdaki son tel azil oylaması öncesi dökülmüştü, yas tutacak lüksüm yoktu

"Burada yalnızca yer kaplamak için bulunmuyorum. Yer açmak için buradayım."

Demokrat Kongre üyesi Pressley, The Root'a verdiği röportajda yaşadıklarını anlattı (The Root) 

ABD Kongresi'nin üyesi Ayanna Pressley, verdiği yeni bir röportajda alopesi (saçkıran) ile mücadelesini anlattı ve kel başını ilk defa gösterdi.  

The Root'a konuşan Pressley, saçının kimliğinin ve “politik markasının” büyük bir parçası olduğuna inandığı için, saç dökülmesine neden olan bu hastalığa dair deneyimini paylaşmaya karar verdiğini söyledi.

Birkaç yıl önce nasıl Senegal örgüsü yaptırdığını ve "ilk defa tam olarak kendisiyle bir" hissettiğini anlatan Pressley, "Sonbaharda, saçlarımı tekrar ördürürken kafa derimde boş alanlar olduğunu fark ettim. Sonrasında her şey çok hızlı gelişti" ifadelerini kullandı. 

Amerikan Dermatoloji Akademisi'ne göre alopesi "vücudun kendi saç köklerine saldırmasıyla" gelişen bir hastalık. Saç dökülmesi ve tırnakta değişiklikler görülmesi dışında alopesi hastalarının çoğu sağlıklı oluyor.

Duygusal videoda Pressley, durumun hızlı bir şekilde ilerlediğini ve "hayatı boyunca siyahi bir kadın olarak öğrendiği ve öğretilen her tekniği kullanmasına rağmen" her sabah daha fazla saç dökülmesiyle uyandığını aktardı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

2018'de Massachusetts'ten Kongre'ye seçilen ilk siyahi kadın olan yeni Demokrat Parti üyesine göre, ipek bir yastık kılıfı üzerinde uyumak, saçlarını sarmak ve bone takmak gibi yöntemler denedi fakat hiçbir şey işe yaramadı.

Pressley, “Uyumak istemiyordum, çünkü sabahın gelmesini istemiyordum, sabah bonemi ve sargımı çıkarıp lavaboda daha fazla saç ve aynada bana giderek daha yabancı gelen birini görmek istemiyordum” dedi. 

Kongre üyesi, saçındaki son tellerin Temsilciler Meclisi'nde Başkan Donald Trump'ın azledilmesi için oy kullanacağı günden bir önce döküldüğünü ve “tamamen kel” kaldığını ama “uzuv kaybı gibi hissettiren bir şey için yas tutma lüksüne” sahip olmadığını, çünkü azil maddelerine destek için oy kullanması gerektiğini anlattı. 

Daha sonra Pressley, “çıplak, muhafazasız ve savunmasız” hissettiği için bir tuvalette saklandığını aktardı. 

 

Ayanna.PNG
Son halini kamuoyuyla paylaşan politikacının açıklamaları övgüyle karşılandı (The Root)

 

Pressley, “Mahcup, utandırılmış ve ihanete uğramış hissetmiştim” dedi ve ayrıca ona saçları nedeniyle hayranlık duyan “tüm küçük kızlar nedeniyle kültürel bir ihanette” bulunuyor gibi hissettiğini ekledi. 

Kongre üyesi, “tüm küçük kızlara bir açıklama borçluymuş gibi” hissettiği için hikayesini kamuoyuyla paylaşmaya karar verdiğini söyledi.​

Videoda Pressley daha sonra peruğunu çıkardı ve kel başını ilk defa gösterirken, artık onun gizliliğinden ve yarattığı utanç duygusundan “kurtulmaya” hazır olduğunu ifade etti.

Pressley, “Bu kendin olabilmekle ilgili, güçle ilgili, kabullenmekle ilgili” diye ekledi. 

 

 

Pressley videoyu, izleyicilere birkaç yeni peruğu olduğunu, içlerinden birine “fazla Michelle Obama gibi" hissettirdiği için "FLOTUS" (First Lady of the United States ç.n.) adını verdiğini anlatarak bitirdi.

Kongre üyesinin itirafları sosyal medyada destek ve övgüyle karşılandı. 

Bir kullanıcı "Bu cesur ve etkileyici bir hareket, paylaşmayı seçtiğiniz için teşekkürler Ayanna Pressley" diye yazdı. 

Bir diğer kullanıcıysa paylaşımında “Bu, bir politikacının yaptığını gördüğüm en şaşırtıcı şeylerden biri. Kadınlar için saç, insanların bizim güzelliğimizi nasıl tanımladığının bir parçasıdır. Onu kaybetmenin ne anlama geldiğinden ve bu tip kişisel anlamlarından pek sık bahsetmiyoruz (…) Tebrikler, Ayanna Pressley. Işığı öylesine parlaktı ki gözyaşlarımı tutamadım” ifadelerini kullandı.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU