Türkiye, Trablus’a Hafter’in uçaklarına karşı Hawk ve Korkut mu gönderdi?

Trablus’a bağlı Mitiga Havalimanı’nda çekildiği iddia edilen görüntülerde Türkiye tarafından gönderildiği belirtilen Hawk füzesi ile Türk yapımı Korkut adlı hava savunma sisteminin görüntülendiği öne sürüldü

Emekli Hava Pilot Kurmay Albay Başıbüyük, Independent Türkçe’ye verdiği röportajda Türkiye’nin Libya’ya hava savunma sistemleri gönderdiğini ve Hafter’e bağlı uçakların artık o kadar rahat hareket edemeyeceğini savunmuştu.

Bu röportajın ardından ilk defa Trablus’ta çekildiği öne sürülen ve Türkiye tarafından gönderilmiş olabileceği iddia edilen hava savunma sistemleri görüntülendi.

İlk olarak Salah el-Atyuş adlı Hafter yanlısı paylaşım yapan sosyal medya kullanıcısının Trablus’ta bulunan Mitiga Havalimanı’nda çekildiğini iddia ederek sosyal medyasından paylaştığı görüntüler Muhammed Mansur adlı Libyalı gazeteci tarafından yaygınlaştırıldı.

Mitiga Havalimanı’nda çekildiği iddia edilen görüntüde Türkiye’den gönderildiği iddia edilen Hawk hava savunma füzesi olduğu öne sürülen sistemler görüldü.

Yine bir başka imzasız görüntüde ise bir çekicinin üzerinde görülen zırhlı aracın Türkiye’de üretimi yapılan Korkut adlı hava savunma sistemi olduğu iddia edildi.

korkut.jpg
Korkut hava savunma sistemleri Türkiye'de yapılıyor / Fotoğraf: AA

 

"Korkut varsa daha uzun menzilli sistemler de beklenebilir"

Savunma haberleri analisti Turan Oğuz, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda Mitiga Havalimanı’ndan çekildiği iddia edilen videoda Hawk XXI HSS'ye ait AN/MPQ-64 Sentinel 3B arama radarı, M192 lançeri, MIM-23 füzelerinin görüldüğünü, bu konfigurasyonun TSK'da da yer alan hava savunma sistemiyle aynı özellikte olduğunu öne sürdü.

Yine Turan Oğuz, çekicinin üzerine Korkut kundağı motorlu namlulu alçak irtifa hava savunma sistemine ait bir silah sistem aracı görüldüğünü belirterek, Korkut’un olduğu yerde daha uzun menzilli bir sistemin olmasının da beklenebileceğini kaydetti

 

Alçaktan uçan hedeflere karşı etkililer

ABD yapımı Hawk füzeleri orta menzilli hava savunma sistemleri arasında gösterilse de ağırlıklı olarak alçak irtifalara karşı etkili bir hava savunma sistemi olarak biliniyor. Aralarında Türkiye’nin de olduğu birçok ülke tarafından kullanılan Hawk füzesinin azami menzilinin 35 km., azami irtifasının ise 18. km. olduğu belirtildi.

Türk yapımı Korkut

Türkiye tarafından üretilen ve hareket halinde atış yapabilmesi için tasarlanan Korkut Hava Savunma Sistemi ise, otomatik mühimmat yükleme özelliği sayesinde dakikada 1000'in üzerinde atış yapabiliyor.

Atış menzili 4 kilometre olan Korkut, seyir füzeleri, insansız hava araçları ve havadan karaya füzelere karşı etkin savunma sağlayabiliyor.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU