Özgür Gündem davasında Ahmet Aziz Nesin'in yakalama kararı kaldırıldı

Duruşma 27 Şubat'a ertelendi, dosya esas hakkındaki mütalaası için savcıya gönderildi

Ahmet Aziz Nesin (solda), Şebnem Korur Fincancı (ortada), Erol Önderoğlu (sağda)

Kapatılan Özgür Gündem gazetesine destek vermek için bir günlük genel yayın yönetmenliği yapan Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Başkanı Şebnem Korur Fincancı, gazeteciler Ahmet Aziz Nesin ve Erol Önderoğlu'nun terör örgütü propagandası suçlamasıyla yargılanmasına devam edildi.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki sekinci duruşmaya tutuksuz sanıklar Şebnem Korur Fincancı ve Erol Önderoğlu ile avukatları katıldı.

Ahmet Aziz Nesin'in, bulunduğu Fransa'dan Adalet Bakanlığı aracılığıyla savunmasını mahkemeye gönderdiği tutanağa geçirildi. 

Nesin savunmasında suçlamaları kabul etmediğini belirterek "Size söyleyecek hiçbir şeyim yok. Çünkü bu dava Fransız hukuki yetkililerini ilgilendirmemektedir. İstanbul'da 11 gün hapis yatmama rağmen herhangi bir cezam olmadığını, özellikle 2016 yılındaki yargılama esnasında Türk hukuk yetkililerine anlattım. Bu konuyla ilgili sizlere beyan edeceğim başka bir şey yok" ifadelerini kullandı. 

Hakim ile sanık arasında hitap tartışması

Mahkeme Heyeti Başkanı Ali Günay, Şebnem Korur Fincancı'ya "Duyuyor musun sen?", Önderoğlu'na da "Erol Önderoğlu sen misin?"  hitap etti. Önderoğlu ise bu davada henüz ceza almadığı ve sanık olduğunu belirterek "Ben size nasıl saygı duyuyorsam siz de bana saygı duymalısınız. Ben size, 'siz' diye hitap ediyorum, sizin de bana bu şekilde hitap etmenizi istiyorum" dedi. Başkan Günay da "Bizim genel hitap şeklimiz böyle" yanıtını verdi. 

Ahmet Nesin'in yakalama kararı kaldırıldı

Beyanlardan sonra ara kararını açıklayan mahkeme, sanıklardan Ahmet Aziz Nesin'in savunmasının alınması nedeniyle hakkındaki yakalama kararının kaldırılmasına hükmetti. 

Esas hakkındaki mütalaasını hazırlaması için dosyanın İstanbul Cumhuriyet Savcısı'na gönderilmesine karar veren heyet, duruşmayı 27 Şubat'a erteledi.

Dava süreci

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu, Özgür Gündem gazetesinde 18 ve 30 Mayıs ile 7 Haziran 2016'da yer alan haberlerin içeriklerinde ''terör örgütü propagandası'' yapıldığı gerekçesiyle yürüttüğü soruşturma kapsamında, hazırladığı iddianameleri İstanbul 13. ve İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemelerine göndermişti. 

Mahkemeler gazetenin bir günlük genel yayın yönetmenliğini dayanışma amacıyla üstlenen Önderoğlu, Fincancı ve Nesin ile sorumlu yazı işleri müdürü İnan Kızılkaya'nın "suç işlemeye alenen tahrik etmek, suç ve suçluyu övme, terör örgütü propagandası yapmak" suçlamasıyla 2 yıldan 14 yıl altışar aya kadar hapisle cezalandırılmasının talep edildiği iddianameleri kabul etmişti. 

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, 30 Haziran 2016'da Önderoğlu ve Korur'un tahliyesine, Ahmet Aziz Nesin hakkında yargılama yapan İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti ise 1 Temmuz'da Nesin'in tahliyesine hükmetmişti.

Bu heyet ayrıca Nesin ile ilgili davanın da İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki dosyayla birleşmesini kararlaştırmıştı.

DAHA FAZLA HABER OKU