İYİ Parti’li Ağıralioğlu: Belediye başkanları AK Parti'ye geçmek zorunda bırakılarak seçmen iradesi gasp ediliyor

5 belediye başkanının AK Parti’ye geçmesini eleştiren İYİ Parti Sözcüsü Yavuz Ağıralioğlu, “Parasız bırakılarak belediyeler tuzaklanıyor, başkanlar mecbur bırakılıyor. Bütün belediye başkanları sizin partinize geçince ne olacak" ifadelerini kullandı

5 belediye başkanının AK Parti'ye geçmek zorunda kaldığını savunan Ağıralioğlu, "Tayyip beyin cümlesi ile mukabele etmem lazım buna, 'Böyle iki tane kaz bile güdülmez'" dedi / Fotoğraf: İYİ Parti Basın Birimi

CHP, İYİ Parti ve Saadet Partisi'nden birer belediye başkanı ile iki bağımsız ismin AK Parti'ye geçmesinin yankıları sürüyor.

Muhalefet kanadı, 5 belediye başkanının "AK Parti'nin tehdidi" nedeniyle parti değiştirmek zorunda kaldığını savunuyor.

Independent Türkçe'nin ulaştığı İYİ Parti Sözcüsü Yavuz Ağıralioğlu, AK Parti'nin, ilçe belediyelerinin bütçelerinde mali sıkıntılara neden olduğunu öne sürdü.

"Belediyelere ‘Bize gelirseniz para veririz, gelmezseniz canınız çıkar’ gibi bir asabiyetle devlet yönetilmez" diyen Ağıralioğlu, belediye başkanlarının AK Parti'ye geçmek zorunda bırakılıp, seçmen iradesinin "gasp edildiğini" savundu.

Yavuz Ağıraloğlu, "Türk belediyeciliğinin birçok problemi vardır. İmar planları, rantın kuralsız dağıtılması, ihale kanunlarındaki keyfîlik ve nihayetinde büyük bir zenginleşme imkânının tek bir insanın uhdesine bırakılması işin bir tarafıdır. Diğer tarafı da bilhassa ilçe belediyelerinin ciddi finans problemlerini aşabilmek için merkezi hükümetin imdadına ihtiyaç duymalarıdır" şeklinde konuştu.

İYİ Parti'li Yavuz Ağıralioğlu sözlerini AK Parti’nin seçmen iradesini "gasp ettiğini" öne sürerek sürdürdü:

Bunların hepsi adamakıllı bir belediye-imar düzeni kuramamış olmamızdan ve işlerimizi kurala bağlayamamış olmamızdandır. Belediyecilik sistemini kurmamız lazımdır, transferler bu sistemsizliğin sonucudur. Türkiye, kurallar ülkesi olmak zorundadır. Kurallar ve hukuk egemen olmayınca, suiistimaller, keyfilikler, istediğime veririm istemediğime vermem, benim partimden olanın yolunu yaparım, borcunu öderim, benim partimden olmayan ne hali varsa görsün zihniyetidir bu ve bu hâl memleketimize suikasttır. Seçenin de seçilenin de, gidenin de kabul edenin de aslında kazanmadığı ve seçmen iradesinin gasp edildiği kötü bir süreçtir.

 

yavuz ağıralioğlu AA
İYİ Parti Sözcüsü Yavuz Ağıralioğlu / Fotoğraf: AA


"Bütün belediye başkanları sizin partinize geçince ne olacak?"

Belediye başkanlarının AK Parti’ye geçmekte mecbur bırakıldıklarını ileri süren Ağıralioğlu, kentlerin çözülmeyi bekleyen sorunlarına dikkati çekti:

Parasız bırakılarak belediyeler tuzaklanıyor, başkanlar mecbur bırakılıyor. Bütün belediye başkanları sizin partinize geçince ne olacak? Memlekete sözünüz ne? Bunca problemi, kangrenleşen trafiği, berbat şehirleşmeyi, bunca dağ gibi problemleri ne yapacaksınız? Alın belediyelerin hepsini. Ne olacak?

"Belediyelere ‘Bize gelirseniz, size para veririz, gelmezseniz böyle canınız çıkar’ gibi bir asabiyetle devlet yönetilmez"

Belediye meclis üyelerinin çoğunluğunun AK Parti’de olması nedeniyle belediye bütçelerinde zorluk çıkarılma yoluna giderek, başkanları çalıştırmadıklarını öne sürdü:

Belediye başkanları iktidar partisinden olmasalar bile ihtiyaçlarının görülmesi lazımdır. Sistem olmayınca bize gel pazarlıkları da başlar, ben geleyim mi hevesleri de başlar. Bu olmayınca muhalefet partisinde olunca belediyecilik hizmetleri kendinizi seçen seçmeninize karşı vazifelerinizi yapamıyor oluşunuz, hükûmet tarafından ayartılma sürecine dönüşüyor. Belediyelere ‘Bize gelirseniz, size para veririz, gelmezseniz böyle canınız çıkar’ gibi bir asabiyetle devlet yönetilmez. Tayyip beyin cümlesi ile mukabele etmem lazım buna ‘Böyle iki tane kaz bile güdülmez.

 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

 

Ne olmuştu?

CHP'li Osmaniye Düziçi Böcekli Belediye Başkanı Doğan Öztürk, İYİ Partili Kayseri İncesu Belediye Başkanı Mustafa İlmek, Saadet Partili Osmaniye Hasanbey ilçesi Belediye Başkanı Selahattin Denizoğlu ile bağımsız isimler Elazığ Keban ilçesi Belediye Başkanı Fethiye Atlı ve Erzurum Olur Belediye Başkanı Sıddık Demircan, önceki gün AK Parti’ye geçmişti.

Bu isimlerin rozetleri, salı günü AK Parti'nin TBMM'deki grup toplantısı sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından takılmıştı.

AK Parti'ye geçen belediye başkanlarının 5 kişiyle sınırlı kalmayacağı, 95 belediye başkanının daha AK Parti'ye geçeceği iddia edilmişti.

Karamollaoğlu: 'Kral çıplak' denilene kadar çıplak olduğunu kimse görmek istememiş

AK Parti'nin belediyecilikte başarısız olduğunu savunan Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu ise yaşananlara tepki göstererek, 'kral çıplak' benzetmesinde bulunmuştu:

Bazıları diyor ki, 'Bu bizim konumuz değil, belediye başkanları hükümet partisine katılmak istiyor. Ne yapalım? Herkes bizi seviyor.' İşi bu kadar basitleştirmek, işi bu kadar hafife almak hakikaten herkesin becerebileceği bir iş değil. Peki niye İstanbul ile Ankara'yı kaybetti. Şimdiye kadar belediyeciliği o kadar iyi yapmışlar ki bunun neticesinde şimdi geldikleri merhale ne? Sevgi belediyeciliği mi aşk belediyeciliği mi? Böyle bir tarifle milletin üzerinde etki meydana getiriyor. Peki niye İstanbul ile Ankara'yı kaybetti? Niye diğer şehirleri kaybetti? Yani sen çok güzel hizmet yaptın millet de inadına dedi ki 'Ben senin bu hizmetini istemiyorum.' Birazcık mantıklı olun! Yani meşhur hadisedir, 'Kral çıplak' denilene kadar çıplak olduğunu kimse görmek istememiş.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU