Erdoğan: Kanal İstanbul projesini çok yakında başlatıyoruz

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Boğazdaki deniz trafiğini engellemek hukuki ve sosyal olarak mümkün değildi. Tek çare alternatif bir kanal inşa etmektir" dedi

Fotoğraf: AA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kanal İstanbul Projesi’nin çok yakında başlayacağını duyurdu.

Erdoğan, "Boğazdaki deniz trafiğini engellemek hukuki, ekonomik ve sosyal olarak mümkün değildir. Tek çare alternatif bir su yolu inşa etmektir" ifadelerini kullandı.

Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen 2019 yılı değerlendirme toplantısında konuşan Erdoğan, Kanal İstanbul’a ilişkin şunları söyledi:

"Kanal İstanbul projesini de çok yakında başlatıyoruz. Yarım asır önce Boğaziçi Köprüsü İstanbul'un başına gelen en büyük felakettir diyenler şimdi aynı kampanyayı yürütüyor. Kanal İstanbul'a karşı çıkanların projenin ne olduğu konusunda en küçük fikirleri yok. İstanbul Boğazı yılda ortalama 45 bin geminin geçtiği üzerindeki yük ve insan trafiği baskısının sürekli arttığı bir yer haline dönüştü"

Konuşmasının başında "Türkiye için yazılan senaryolarda 2019 bir yıkılış ve teslim oluş yılı olarak öngörülmüştü. Biz 2019 yılını yeniden yükseliş yılı haline dönüştürdük" diyen Erdoğan, "Terör örgütlerini sınırlarımızdan uzaklaştırdık. Darbecilere dünyayı zindan ettik. Terör koridorunu parçaladık. Ekonomik tetikçilere de teslim olmadık" diye devam etti.

Erdoğan, HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın Devran kitabının okuma tiyatrosuna katılan CHP’li isimlere tepki gösterdi.

Demirtaş için isim vermeden ‘terörist’ ifadesini kullanan Cumhurbaşkanı, şöyle konuştu:

"Diyarbakır annelerinin kararlı duruşu örgüt içindeki çözülmeyi artırdı. Fakat enteresan olan bir şey var. Diyarbakır anneleri malum siyasi partinin önünde aylardır dururken, dağa kaçırılan evlatlarının resimleriyle dik duruşlarını sürdürürken, ana muhalefetin başı ve heyeti, yanında yine o partiyle birlikte bir teröristin yazmış olduğu kitabın sahnelendiği tiyatroda tiyatro izliyorlar. Ülkemizin nereden nereye, kimler vasıtasıyla nasıl geldiğini göstermesi bakımından bu enteresandır"

erdoğan aa (1).jpg
Fotoğraf: AA

 

"Yeni hükümet sistemini değerlendirdik"

Erdoğan, 2019 yılı icraat programlarında yer alan bin 451 eylemin bin 161’inin tamamlandığını aktardı.

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile ilgili kapsamlı bir değerlendirme yapıldığını duyuran Erdoğan, ifade edilen sorunların yüzde 98’inin yeni yönetim sisteminden değil, ‘eski sistemin alışkanlıklarıyla iş yapma eğiliminden kaynaklandığını’ ifade etti.

Eğitim

"Öğrencilerimiz batıyla yarışır hale gelecek"

Eğitim alanında yapılan çalışmalara değinen Erdoğan, öğretmen sayısının 652 binden 947 bine, derslik sayısının 316 binden 589 bine yükseltildiğini hatırlattı.

Üniversite sayısının artmasına rağmen eğitim kalitesinin düşük olduğuna yönelik eleştirilere yanıt veren Cumhurbaşkanı, "Bu tespit doğru olabilir" dedi ve şöyle devam etti:

"Şu anda bizim üniversite öğrenci adaylığımızda 10 öğrenciden 1 kişi üniversiteye girerken şimdi 10’da 10 üniversiteye giriyor. Bu nedir; bu şu anda keyfiyet itibarıyla sıkıntımız olabilir ama biz bu adımlarla beraber keyfiyeti de yakalayacağız ve bu öğrencilerimiz batıyla yarışır hale gelecektir"

"Kanser tedavisinde oldukça yüksek bedeli olan işlemlerden ilave ücret alınmasının önüne geçtik" diyen Erdoğan, sigarayı bırakma çağrısı yaptı.

Erdoğan, "Milletime sesleniyorum, kendinizin düşmanı olmayın, sigara içmeyin. Artık bu sigaraları ayaklarınızın altına alın" dedi.

erdoğan aa (3).jpg
Fotoğraf: AA

 

Güvenlik

"Ne kadar örgüt varsa hepsinin başını ezdik"

"Terör örgütleriyle mücadeleye yönelik tarihin en başarılı neticeleri bizim dönemimizde alınmıştır" diyen Erdoğan, "PKK, YPG’den DEAŞ’a ve FETÖ’ye kadar ülkemize saldırması için beslenip büyütülen ne kadar örgüt varsa hepsinin başını ezdik, eziyoruz ve ezeceğiz" şeklinde konuştu.

Erdoğan, örgüte katılımların tamamen durma noktasına geldiğini dile getirirken, FETÖ’nün tüm kurumlardan temizlenmesi için mücadeleye devam edeceklerini vurguladı.

Cumhurbaşkanı, "Ayrıca 211 elektro optik kurulum çalışmalarına başladık. Bu yıl doğu sınırımızda 117, batı sınırımızda 47 elektro optik sisteminin kurulumunu gerçekleştiriyoruz" diye devam etti.

Ulaşım

"Biz bu dağları delerek yolumuza devam edeceğiz"

Erdoğan, araç sayılarının artmasına rağmen geçtiğimiz yıl trafik kazasında hayatını kaybedenlerin sayısının yüzde 71 azaldığını aktardı.

Erdoğan şunları söyledi:

"Bu sayıyı daha da azaltmak için her türlü tedbiri alıyoruz. Yol kenarlarına ektiğimiz ağaç sayısı 68 milyonu aştı. Ey çevreciler 68 milyonu aştı. Geçenlerde gıda tarım beraber 11 milyon fidan dikimi yaptık. Bizzat ben de katıldım. Karayollarımızdaki tünel sayısını 381'e, tünel uzunluğunu ise 500 kilometreye yükselttik. Biz bu dağları delerek yolumuza devam edeceğiz. Bunları yapmadan maksudumuza zaten ulaşamayız"

Çevre

"Bayındırlıkta yerleşim yerlerinin tamamını insanlarımızın ihtiyaçlarına uygun modern bir şekilde dönüştürmeyi hedefliyoruz" diyen Erdoğan, halen 240 riskli alanda çalışmaların sürdüğünü söyledi.

"Ülkemizde ilk defa sistematik ve yaygın bir depreme dayanıklı yapı stoku oluşturmaya başladık" açıklamasında bulunan Cumhurbaşkanı, 100 bin sosyal konut projesine bir milyonun üzerine talep geldiğini kaydetti.

"Et ithalatını 2020’de tamamen sıfırlayacağız"

Erdoğan, "Ülkemizde ev sahibi olmayan dar ve orta gelirli hiçbir vatandaşımız kalmayıncaya kadar sağlıklı sosyal konut projemizi sürdüreceğiz" şeklinde konuştu:

"Plastik poşet kullanımında yüzde 70’in üzerinde azalma oldu. Zorunlu depozito uygulamasına da bu yıl başlıyoruz. İller Bankası tarafından geçtiğimiz yılsonu itibariyle içme, atık su toplam 564 adet proje tamamlandı. Bu yıl 6,6 milyar lira hayvancılık desteği vereceğiz. Et ithalatını daha da azaltacak ve inşallah 2022'de tamamen sıfırlayacağız"

erdoğan aa (4).jpg
Fotoğraf: AA

 

Kültür Turizm

"AKM yıl sonuna kadar açılıyor"

2019’da Türkiye’ye gelen yabancı turist sayısının geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 12 artarak 51,5 milyonu bulduğunu aktaran Erdoğan şunları söyledi:

"Bakanlık yatırım işletme onaylı turizm yerlerimizi 3262’den 4761’e çıkardık. Türkiye, Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı’nı kurarak, kültür ve turizm faaliyetlerini ülkemizin tüm bölgelerine ve sezonu 12 aya yayarak, 75 milyon turist ve 65 milyar dolar gelir hedefine ulaşacağımıza inanıyoruz. İnsanlık tarihini kökten değiştiren Göbeklitepe Örenyetini ziyarete açtık. 2019 yılını turizmde Göbeklitepe Yılı ilan ettik. Burada emeği geçenlere, Doğuş Grubu başta olmak üzere şahsım milletim adına çok teşekkür ediyorum. İnşaatı hızlı bir şekilde devam eden yeni Atatürk Kültür Merkezi’ni 2020 yılı sonuna kadar tamamlıyoruz"

Ekonomi

"Enflasyonun program dönemi sonunda 4,9’a düşmesini hedefliyoruz"

Erdoğan, milli gelirin 236 milyar dolardan 950 milyar dolara çıkartılarak 4 kat artırıldığını ifade etti:

"Küresel düzeydeki belirsizlikler ve spekülatif saldırılar karşısında, kararlı bir duruş sergileyecek 2019’da ülkemizi yeniden yükselişe geçirdik. Döviz kurunu nispeten istikrarlı bir çizgiye oturttuk. Faiz inmesi gerekir dedik, indi iniyor ve bugün de bir açıklama yapılacak"

"Geçtiğimiz 17 yılın genel görüntüsü ekonomide hedeflerimizin çok da geriye düşmediğimize işaret ediyor" şeklinde konuşan Erdoğan, "Enflasyonun bu yıl yüzde 8,5’a, program dönemi sonunda da inşallah yüzde 4,9’a düşmesini hedefliyoruz" dedi.

2019’un üçüncü çeyreğindeki yüzde 0,9’luk pozitif büyümeyle Türkiye’nin yeniden büyüme dönemine girdiğini kaydeden Cumhurbaşkanı, "Merkez Bankamızın toplam rezervleri 105 milyar doların üzerine çıktı. Borsa İstanbul’un, 2003 yılında 10 bin 600 olan kapanış endeksi dün itibarıyla 121 bini bularak tarihinin en yüksek seviyesine ulaştı" şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti:

"Birileri konuşuyor, ağzı olan konuşur biz de işimize bakarız. Ekonomik göstergelerin hemen tamamı, önümüzdeki dönem için olumlu yönde gelişmeler yaşanacağına işaret ediyor. Dış ticaret açığımız yüzde 44,9 azaldı"

Sanayi ve Teknoloji

Milli Uzay Programı bu yıl ilan ediliyor

Türkiye'nin ilk yerli ve milli otomobil prototipini 2019'un sonunda milletin takdirine sunduğunu kaydeden Erdoğan, "Katma değeri yüksek ürünlerin yerlileşmesi için teknoloji odaklı sanayi hamlesi programını başlattık. Savunma Sanayiinde 17 yılda yerlilik oranını yüzde 20’lerden yüzde 70’lere çıkardık" diye konuştu.

Son 17 yılda organize sanayi bölgelerinin 193'ten 315'e, işletme sayısının 11 binden 53 bine yükseltildiğini aktaran Cumhurbaşkanı, "2019 yılında ülkemizin çeşitli bölgelerinde 7 ayrı sanayi bölgesinin altyapılarını tamamladık" diye devam etti.

Erdoğan, Milli Uzay Programı'nın bu yılın ilk yarısında ilan edileceğini aktardı.

Dış politika

Türkiye'nin dış polikada önemli adımlar attığını aktaran Erdoğan, "İsrail yönetiminin hukuk tanımaz tacizleri karşısında Kudüs’ün onurunu korumak için mücadele etmeyi sürdürüyoruz" dedi.

Suriye meselesinin 'en hayati dış politika meselesi' olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı, "Suriye ve Irak krizlerinde hiçbir ayrım gözetmeksiniz tüm mazlumlara kapımızı açtık" dedi. Erdoğan şöyle devam etti:

"Suriye krizinin sınırlarımıza dayanan terör örgütleri üzerinden ülkemize ihracı gayretleri bizi sahada fiilen var olmaya yöneltmiştir. Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı harekatlarıyla DEAŞ balonunu söndürdük ve PYD üzerinden oynanan oyunları da bozduk. Barış Pınarı Harekatı ile de terör koridorunu parçaladık. 373 bin Suriyeli gönüllü olarak geri döndü."

Irak'taki büyükelçilikler açılıyor

2020 yılının ilk yarısında Irak'ta Basra ve Musul Başkonsolosluklarının yeniden faaliyete geçmesini hedeflediklerini duyuran Erdoğan, "Necef ve Kerkük’te de yeni başkonsolosluklar açmayı planlıyoruz" açıklamasını yaptı.

Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti ile yapılan anlaşmayla Doğu Akdeniz'deki senaryonun bozulduğunu kaydeden Cumhurbaşkanı, "2020’de bu alanları ruhsatlandırıp en hızlı şekilde arama faaliyetlerine başlıyoruz" diye konuştu.

Erdoğan, Libya’daki meşru hükümetin ayakta kalmasını ve istikrarı sağlamak için bu ülkeye askerimizi gönderiyoruz" dedi.

Cumhurbaşkanı, "Siyasi ticari, insani, diplomatik ve askeri tüm imkanlarımızı güneyimizdeki coğrafyanın istikrarı için seferber etmeyi sürdüreceğiz" diyerek konuşmasını sonlandırdı.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU