Mısır'dan Anadolu Ajansı açıklaması: Yasa dışı faaliyette bulundular

Anadolu Ajansı çalışanlarının gözaltına alınmasıyla ilgili açıklama yapan Mısır Dışişleri, AA’yı Müslüman Kardeşler adına faaliyette bulunmakla suçladı

Anadolu Ajansı Kahire ofisi / Fotoğraf: AA (Arşiv)

Mısır Dışişleri Bakanlığı, başkent Kahire’de bulunan Anadolu Ajansı (AA) ofisi çalışanı 4 kişinin gözaltına alınmasına ilişkin açıklama yaptı.

"Türk hükümetinin basın ve ifade özgürlüğünde en kötü rejimlerden biri" olduğunu söyleyen bakanlık sözcüsü Ahmed Hafız, Dışişleri Bakanlığının açıklamasını kınadı.

AA’yı ‘yasadışı faaliyette bulunmakla’ suçlayan sözcünün açıklamasında şu ifadeler yer aldı:

"Türkiye’nin desteğiyle terör örgütü Müslüman Kardeşler üyeleri tarafından kurulan şebekeye yönelik Mısır makamlarının yaptığı tüm icraatlar, bu tür kural dışı ve kanun kaçaklarıyla başa çıkmak için yürürlükte olan yasa ve yönetmeliklere göre gerçekleştirilmiştir"

Hafız, "Türk rejiminin dünyadaki basın özgürlüğü göstergelerine göre ‘düşünce ve ifade özgürlüğü, basın özgürlüğü ve diğer temel hak ve özgürlükleri ihlal etme konusunda en kötü rejimlerinden biri" olduğunu savundu.

aa-çalışanları.jpg
Mısır polisi tarafından gözaltına alınan AA çalışanları (soldan sağa) Hilmi Balcı, Hüseyin Kabbani ve Hüseyin Abbas / Fotoğraf: AA

 

"Erdoğan birçok gazete ve internet sitesini kapattı"

Türkiye’yi ‘radikal terör unsurlarına destek vermekle’ suçlayan Mısırlı sözcü, "Erdoğan rejimi, 2016'daki darbe girişimini gerekçe göstererek muhaliflere yönelik baskıcı bir politika izlemiş, askeri ve sivil kurumların tamamında onbinlerce kişiye uzanan geniş bir tutuklama ve görevden alma kampanyası başlatmıştır. Buna ek olarak basını bastırmış, olağanüstü hal altında birçok gazete, medya organı ve internet sitesinin kapatılmasını sağlamıştır" şeklinde konuştu.

mısır-aa.jpg
AA Kahire ofisi / Fotoğraf: AA (Arşiv)

 

Mısır polisinin AA Kahire ofisine düzenlediği baskın

AA Kahire ofisine 14 Ocak'ta baskın düzenleyen Mısır polisi, 1'i Türk vatandaşı, 4 çalışanı gözaltına almıştı. 

Baskın günü TSİ 18.00 sularında ofise gelen polis ekipleri, güvenlik kameralarını kapatmış ve internet bağlantısını kesmişti.

Dün sabah saatlerine kadar ofiste arama yapan güvenlik güçleri, çalışanların pasaport, cep telefonu ve bilgisayarlarına el koyarak dışarıyla irtibat kurmalarını engellemişti.

Baskının nedeni açıklanmamıştı.

Dışişleri kınamıştı

Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada "AA’nın Kahire bürosuna dün akşam Mısır güvenlik güçlerince baskın düzenlenmesi ve büro çalışanlarından bazılarının gerekçe gösterilmeden gözaltına alınması, Türk basınına yönelik bir taciz ve yıldırma eylemidir, şiddetle kınıyoruz" ifadesi kullanılmıştı.

Gazetecileri Koruma Komitesi, BM Genel Sekreter Sözcüsü Dujarric, ABD Dışişleri Bakanlığı, Balkan ve Güneydoğu Avrupa Haber Ajansları Birliği başta olmak üzere bir çok kurum da Mısır'ı kınayarak gazetecilerin bir an önce serbest bırakılmasını istedi.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU