İstanbul ve İzmir belediye meclislerinde cemevi kararları

İstanbul’da CHP ve İYİ Parti'nin verdiği önerge, AK Parti'lilerin de desteğiyle gündeme alınıp komisyona sevk edildi

Fotoğraf: AA

İstanbul ve İzmir'de cemevlerinin ibadethane statüsüne yönelik kararlar alındı. 

İstanbul'da CHP ve İYİ Parti tarafından cemevlerinin ibadethane statüsünde tanınmasının gündeme alınmasına yönelik verilen teklif İBB Meclisinde oy birliği ile kabul edildi.

İzmir'de ise cemevlerinin imar planlarına ibadet alanı olarak işlenmesi kararı verildi. 

İstanbul'da CHP ve İYİ Parti'nin gündem teklifi

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclis toplantısı, Saraçhane'deki başkanlık binasında Meclis 1. Başkanvekili Göksel Gümüşdağ başkanlığında gerçekleştirildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Meclis toplantısında CHP ve İYİ Parti'nin grup başkanvekillerinin imzasıyla cemevlerinin ibadethane statüsünde tanımlanmasına yönelik gündem teklifi verildi.

İYİ Parti Grup Başkanvekili İbrahim Özkan, CHP Grup Başkanvekili İsmail Doğan Subaşı imzasını taşıyan teklifi CHP'li meclis üyesi Melendiz Dalyan İzgi okudu.

İstanbul’da 93 cemevi bulunduğunu ifade eden İzgi, cemevlerinin ibadethane statüsünde değerlendirilmediği için cami, kilise ve havra gibi ibadethanelerin faydalandığı kamu hizmetlerinden mahrum kaldığını dile getirdi.

Bu durumun anayasanın eşitlik ilkesine uygun olmadığını ve toplumsal yaşamda ayrımcılığa yol açtığını aktaran İzgi, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin (AİHM) 2014 ve 2016'da verdiği kararlarla cemevlerinin ibadethane statüsünde olduğunu tescil ettiğini kaydetti.

Danıştayın 2017, Yargıtayın ise 2015'te verdikleri kararlarla da cemevlerini ibadethane olarak tanımladığını belirten İzgi, "Bu önergeyle iç ve uluslararası hukukun tescil ettiği üzere cemevlerinin diğer ibadethanelere verilen hak ve hizmetleri eşit olarak almalarına yönelik ibadethane olarak kabul edilmesinin gündeme alınarak Hukuk, Sosyal Hizmetler ve Halkla İlişkiler Komisyonuna havalesini arz ederiz." ifadelerini kullandı.

İzmir’de imar planlarına ibadet alanı olarak işlenmesi kararı

İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi ise il genelindeki 7 cemevinin imar planlarına ibadet alanı olarak işlenmesi kararı aldı.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer başkanlığında yapılan İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi 2020 yılı Ocak ayı birinci toplantısında,  Bornova ilçesinde 2, Aliağa, Bayraklı, Çiğli, Konak ve Selçuk ilçelerinde birer cemevinin imar planlarına ibadet alanı (cemevi) olarak işlenmesine yönelik komisyonlardan gelen raporlar görüşüldü.

Soyer, cemevlerinin imar planlarına ibadet alanı olarak işlenmesinin kamu vicdanıyla ilgili olduğunu belirterek, bunun herhangi bir kamu otoritesi tarafından geri çevrilemeyeceğini söyledi.

Rapor hakkında söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal, bu kararın hukuksal altyapıyla ilgili birtakım sorunları barındırdığını belirterek, "İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi olarak kararlarımızı alırken hukuku ön planda tutmalıyız. Bunu kabul etmemiz halinde yarın başka sorunların da doğmasına sebep verebiliriz. Önerge gündemde kalsın, bakanlıktan görüş soralım. Popülist siyasetle adım atmamız ve sonuç almamız zor" dedi.

Oylamada cemevinin imar planlarına ibadet alanı olarak işlenmesi oy çokluğuyla kabul edildi.

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU