Erdoğan: "Suriye'de ne işiniz var?" diyorlar, Adana Mutabakatı hala devrede

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bir kez daha TSK'nın Suriye'deki varlığına Adana Mutabakatı'nı gerekçe gösterdi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan / Fotoğraf: AA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan AK Parti'nin Gaziantep adaylarını tanıtım toplantısında konuştu.

Erdoğan'ın konuşmasından satır başları şu şekilde:

"Adana Mutabakatı hükmünü koruyor"

Türkiye’nin Suriye, Irak, Kıbrıs politikalarını anlamak isteyenler gelip Gaziantep’e baksınlar. Veren el, alan elden güçlüdür diyerek büyüdük. Biz burada huzur içinde yaşarken yanıbaşımızdaki kardeşlerimizi zalimlerin safına bırakamayız. Kimi zaman göstere göstere yaparız, kimi zaman sessizce ama ne olursa olsun bir gece ansızın gider gereğini yaparız.

12 bin kilometre öteden gelip cirit atarken biz elimiz kolumuz bağlı mı duracağız. Diyorlar ki Türkiye'nin burada ne işi var. Onlara ne diyeceksiniz biliyor musunuz “1998 yılında Baba Esed ile Adana Mutabakatı imzalandı, hala hükmlü olan bir metindir anlaşma metninin içinde bu vardır” aynı kararlılık şu anda hükmünü içermektedir.

DEAŞ ile mücadele için Suriye'deler sorsalar DEAŞ'a ne yaptılar bilmiyoruz. Ama bir milyona yakın Suriyeli kardeşimizin ölümüne göz yumdular. Son iki yılda 8 bin DEAŞ'lıyı gözaltına aldık bunlardan 2 bin 300'ünü tutukladık. Suriye krizi başladığından bu yana sınır dışı ettiğimiz DEAŞ'lı sayısı 2 bin 700’dür. 1 milyona yakın kaçak göçmeni yakaladık ülkelerine gönderdik. Ülkemizde 4 milyona yakın sığınmacı hayatını sürdürüyor. AB üyesi ülkeler birbirlerine girdiler. Mesele DEAŞ meselesi değil burada çok daha alçak bir hesap var. Herkesin bir hesabı varsa Allah'ın da bir hesabı vardır.

"Diplomasinin sonuçlarını bekliyoruz olmadı, bir gece ansızın oralardayız"

Tel Rıfat ile Fırat'ın doğusundaki yerleri teröristlerden arındırdığımızda kardeşlerimiz evlerine dönme fırsatı bulacak. Bir yandan Rusya, ABD, Suriye halkı ile işbirliği ile yapılacak. Önceliğimiz siyaset ve diplomasi yollarını kullanmaktır.

İdlib’de ortak müdahaleyi Rusya ile yapmasaydık yüzbinler bizim topraklarımıza gelecekti. Aynı şekilde bu güvenlik devam ediyor. Gerektiğinde askeri yöntemlerden kaçınmayacağımızı da gösterdik. Fırat’ın doğusu için kullanmak üzere askeri hazırlıklarımızı tamamladık. Diplomasi sonuçlarını bekliyoruz. Oldu oldu, olmadı bir gece ansızın oralardayız. Bunun için bize bedel ödetme tehditleri yapanlara diyoruz ki, bedel öderiz ama istikbalimizden asla taviz vermeyiz.

"Fiyatları artıran aracıları hesaba çekeceğiz"

Türkiye ekonomik saldırıya uğradı. Geçtiğimiz gün Türkiye'nin tüm oda ve borsalarıyla bir araya geldik. 2 buçuk milyon istihdam için söz aldım. Bu daha da artacak. Sanayicilerimizden esnafa her kesime üretimi, ticaretlerini artırmaya yönelik teşvikler veriyoruz. Üretimi ve istihdamı artırmanın yolu yatırımdır.  Hem batı ülkelerinden hem Körfez'den hem Uzak Doğu'dan ciddi bir yatırımcı ilgisi var. Bunların hayata geçmesi istihdama dönüşmesi zaman alıyor. Ama tünelin ucu göründü. Maalesef çarşı pazarda fiyatlar üreticiden alındıktan sonra aracılar vasıtasıyla tırmandırılıyor. Burada belediyelerimize görev düyşüyor. Bunları silkelemeniz lazım, hesaba çekmeniz lazım. Hazırlıklarımız var, bu uygulamayı yapacağız. Bunun adı fırsatçılıktır, tefeleciliktir hatta ülkeye ve millete ihanettir. Serbest piyasa başka bir şey. Bu o değil. 

Erdoğan konuşmasının ardından aday tanıtımına geçti. Cumhurbaşkanı daha önce AK Parti'nin 2019'un mart ayında yapılacak yerel seçimlerde Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkan adayı olarak Fatma Şahin'in aday gösterileceğini açıklamıştı. Bugün de Gaziantep'in dokuz ilçesinin adaylarını tanıttı. 

Araban: Mehmet Özdemir
İslahiye: Kemal Vural
Nizip: Mehmet Sarı
Nurdağı: Ökkeş Kavak
Şahinbey: Mehmet İhsan Tahmazoğlu
Şehitkamil: Muhammed Rıdvan Fadıloğlu
Yavuzeli: Mustafa Kemal Sakaroğlu

Erdoğan cumhur ittifakı kapsamında Gaziantep’te iki ilçede MHP adayını destekleyeceklerini söyledi.

Karkamış: Mehmet Seydi Yılmaz
Oğuzeli: Mehmet Sait Kılıç
 

DAHA FAZLA HABER OKU