Çavuşoğlu: Irak’ın yabancı güçlerin çatışma alanı olmasını istemiyoruz

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, "Herkesin Irak’ın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne saygı duyması gerekiyor" dedi

Fotoğraf: AA

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye olarak Irak’ın dış güçlerin çatışma alanı olmasını istemediklerini ifade etti.

Irak ziyareti kapsamında Irak Dışişleri Bakanı Muhammed Ali Hekim ile bir araya gelen Çavuşoğlu, görüşmenin ardından ortak basın toplantısında konuştu.

Çavuşoğlu, "Irak yalnız değildi, bu zorl günleri aşmak için beraber çalışacağız" şeklinde konuştu.

Kudüs Gücü Komutanı İranlı General Kasım Süleymani ve Haşdi Şabi Başkanvekili Ebu Mehdi el-Mühendis’in hedef alınması ve bunu takiben Irak’taki üslere yapılan saldırıların bölgede çok ciddi gerginliğe yol açtığını kaydeden bakan şöyle devam etti:

"Irak’ın zaten kendine has sorunları var. DEAŞ-PKK gibi terör örgütleriyle mücadeleden sonra yeniden istikrar ve yeniden inşaya yönelik çalışmalar yapılırken dış güçlerin yarattığı gerginlikten Irak’ın etkilenmemesi gerekiyor. Herkesin Irak’ın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne saygı duyması gerekiyor"


"ABD ve İran’dan gelen göreceli olarak daha sağduyulu mesajları destekliyoruz" açıklamasında bulunan Çavuşoğlu, "Bu gerginliğin tamamen ortadan kaldırılması için de çalışmaya devam etmemiz gerekiyor" şeklinde konuştu

çavuşoğlu-aa-2.jpg
Bakan Çavuşoğlu ve Iraklı mevkidaşı Hekim / Fotoğraf: AA

 

Terör örgütlerine karşı mücadelede Irak’a katkı sağlanacağını ifade eden bakan, "PKK’nın Irak topraklarında özellikle yer bulup bizim ve Irak için tehdit oluşturmasının önüne geçmemiz gerekiyor" dedi.

Çavuşoğlu, "Irak’ın yeniden inşası ve ekonomik kalkınması için beraber çalışmamız gerektiğini farkındayız" sözleriyle konuşmasını sona erdirdi.

Irak Dışişleri Bakanı Hekim ise, yabancı ülkelerin Irak'a müdahalesine karşı olduklarını ifade ederek, bu konuda Türkiye ile çalışmaya devam edeceklerini belirtti.

 

Independent Türkçe
 

DAHA FAZLA HABER OKU