Trump 'gereksiz kurum' dediği NATO ile Ortadoğu'da daha çok işbirliği için anlaştı

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ve ABD Başkanı Donald Trump, ittifakın Ortadoğu'da daha fazla rol üstlenebileceği konusunda mutabık kaldı

Fotoğraf: Reuters

ABD Başkanı Donald Trump ve NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Ortadoğu'daki son gelişmelerin ardından dün ittifakın bölgedeki rolü hakkında bir telefon görüşmesi gerçekleştirildi. 

NATO'dan yapılan yazılı açıklamada ikilinin, Ortadoğu'daki gelişmeleri ele aldığı belirtildi.

ABD Başkanı Trump'ın NATO'nun bölgede daha fazla rol oynaması için talepte bulunduğu ifade edildi.

Açıklamada, ikilinin, NATO'nun bölgesel istikrar ve uluslararası terörle mücadeleye daha fazla katkı sağlayabileceği konusunda anlaştığının altı çizildi.

NATO'nun IŞİD'le Mücadele Uluslararası Koalisyonu'nun bir üyesi olduğu hatırlatılan açıklamada, Irak'ta ve Afganistan'daki misyonları ile uluslararası terörizmle mücadeleye kilit katkı sunduğu vurgulandı.

Trump, İran'ın ABD'nin Irak'taki askeri üslerine düzenlediği saldırının ardından düzenlediği basın toplantısında "NATO'nun bundan sonraki süreçte Orta Doğu'ya daha fazla müdahil olmasını isteyeceğim." ifadesini kullanmıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

NATO, ABD'nin İran Devrim Muhafızları'nın önde gelen komutanlarından Kasım Süleymani’nin öldürülmesinin ardından Irak'taki eğitim faaliyetlerini askıya aldığını açıklamıştı. 

ABD Başkanı Donald Trump'ın göreve geldiği 2017'den bu yana NATO'ya yönelik sert açıklamalar yaptığı biliniyor. 

Trump daha önce NATO'yu 'gereksiz bir kurum' olarak nitelemiş, üye ülkelerin ittifak harcamaları konusunda cimri davrandığı ve tüm yükün ABD'ye yıkıldığı konusunda tenkitlerde bulunmuştu. 

Kuruluşunun 70. yılında 3-4 Aralık tarihlerinde Birleşik Krallık'ın başkenti Londra'da düzenlenen NATO zirvesinde Trump'ın baskısı sonuç vermiş ve ortak harcamaların bölüşümü konusunda uzlaşıya varılmıştı. 

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU