Fehmi Koru: İki ülkenin politik kadroları bu kadarıyla yetinebilir

Koru, ABD ve İran arasındaki gerginliğe dair değerlendirmede bulundu

Fotoğraf: Reuters

ABD’nin 3 Ocak'ta, İran Devrim Muhafızları Ordusuna bağlı Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani ile Haşdi Şabi Başkan Yardımcısı Ebu Mehdi el-Mühendis'i öldürmesi ardından da İran’ın yaptığı misillemeyi  tartışılmaya devam ediyor.

Kendi bloğunda yazılar kaleme alan Fehmi Koru, iki ülke arasındaki gerilimi değerlendirdi ve “İki ülkenin politik kadroları bu kadarıyla yetinebilir” yorumunu yaptı.

İran ve ABD’de yakın dönemde seçim olduğunu hatırlatan Koru, “Hamaney’in Meclis’te görmek istediği yüzler ile seçilmesini uygun göreceği cumhurbaşkanı için güç gösterimine ihtiyacı bulunuyor” dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

“Aynı durum bu yılın Kasım ayında yeniden seçilmek için kolları sıvamış ve bu arada Kongre’de önüne çıkarılan azil sorgulamasından da kurtulması gereken Trump’ın da gündeminde” ifadesini kullanan Koru, “O da hem büyük bir çatışmaya girmeyeceği, hem de kodu mu oturtan bir lider olduğu hissini verebileceği bir ortamı arzuluyor” değerlendirmesi yaptı.

“Kasım Süleymani suikastı ve İran’ın can alıcı olmayan karşı saldırısı Trump’a istediği görüntüyü sağlıyor” diyen Koru şöyle devam etti:

Hamaney ve onun çizgisini izleyen İran’daki meydan okuyucu kesim de, Süleymani’nin cenaze törenlerine yansıyan hissiyatları ve içeriye dönük “Üslerine saldırdık ve Amerika’nın 80 askerini yok ettik” mesajını kullanmakla yetinebilir. Böylece bir suikast üzerinden karşı karşıya geldiği ve sonuçta savaşı da göze aldığı sanılan iki ülkenin politik kadroları bu kadarıyla yetinebilir. Yetinilmeyecek olsa, İran, ABD’nin Irak’taki iki üssüne füze saldırılarını, harekete geçmeden önce, Amerikalıların kulağına gideceğini bile bile, Bağdat yönetimine neden bildirsin? Trump, saldırılardan hemen sonra aldığı “Kimsenin burnu kanamadı” bilgisini derhal herkesle paylaşmak yerine “Sabah açıklama yapacağım” deyip uyumayı neden tercih etsin?

Söylemde kalan sertliğin işe yaramaması durumunu ise Koru şöyle değerlendirdi:

Sebep ne olursa olsun, şimdiki yapılanla yetinme durumu, bundan sonra yeni çıkışlar olmayacağı, saldırılar yaşanmayacağı anlamına gelmez; tam tersine, söylemde kalan sertlik işe yaramazsa yeni eylemler de pekala devreye sokulabilir. Trump’ın küçümseyici tavrı İran üzerinde kışkırtıcı bir etki oluşturabilir.

Süleymani’nin hava saldırısında öldürüldü

Süleymani’nin Bağdat Havalimanı yakınında düzenlenen saldırıda öldürüldüğünü açıklamıştı.

Saldırıda, Süleymani ve Mühendis'in yanı sıra İranlı subayların da aralarında bulunduğu 10 kişi hayatını kaybetmişti.

İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, ülkede 3 gün ulusal yas ilan ederek, "ABD güçlerine sert karşılık verileceğini" açıklamıştı.

ABD’ye misilleme

İran Süleymani’nin cenazesinin ardından Irak’taki 2 ABD üssüne füze saldırısı düzenlemiş ve 80 ABD’linin öldürüldüğünü iddia etmişti.

 

Independent Türkçe, fehmikoru.com

DAHA FAZLA HABER OKU