Boeing’in tartışmalı uçağı bu kez de İran’da düştü: Bugüne kadar neler yaşandı?

İran'da havalandıktan kısa süre sonra düşen Ukrayna Havayollarına ait yolcu uçağında 176 kişi öldü; tartışmalı model Boeing 737’nin adı başka kazalarda da gündeme gelmişti

Fotoğraf: AA

İran'da Ukrayna Havayollarına ait Boeing 737-800 tipi yolcu uçağı, resmi açıklamalara göre teknik bir arıza nedeniyle kalkışından kısa süre sonra düştü.

Uçakta bulunan yolcu ve mürettebat 176  kişiden kurtulan kimsenin olmadığı bildirildi.

İran devlet televizyonu, uçağın Ukrayna'nın başkenti Kiev'e gitmek üzere Tahran İmam Humeyni Uluslararası Havalimanı'ndan havalandığını ve uçağın modelinin de Boeing 737-800 yolcu uçağı olduğunu açıkladı.

Olayın ardından Boeing modellerinde yaşanan kazalar yeniden akla geldi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Boeing, 2019’da Endonezya ve Etiyopya’da düşen ve 346 kişinin ölümüne neden olan 737 Max uçaklarını kızağa çekmişti.

İddialara göre çapında 50’nin üzerinde 737 NG çatlaklar yüzünden seferden kaldırıldı.

Boeing sözcüsü ise, dünya çapında binin üzerinde uçağın incelendiğini, yüzde 5’inden daha azında bu sorunla karşılaşıldığını açıkladı.
 

afp_1ff002.jpg
737 Max uçakları kızağa çekilmişti


Sorunu Qantas buldu

737 NG çatlak sorunu Avustralyalı havayolu şirketi Qantas tarafından tespit edildi.

Acil iniş yapmak zorunda kalan bir Boeing 737 NG tipi uçağında çatlak belirleyen, Qantas tüm 737 NG modellerini incelemeye almıştı.

Bu gelişmenin ardından Türk şirketlerin de aralarında bulunduğu havacılık şirketleri de uçaklarını incelemeye aldığını duyurmuştu.

Kazaların ardından Türkiye, Çin, Etiyopya, İngiltere, Almanya, Fransa, Hollanda, Avusturya'nın da aralarında bulunduğu birçok ülke, "Boeing 737 Max" tipi uçakların operasyonlarını geçici olarak durdurmuş ve hava sahalarını bu uçuşlara kapatmıştı.

Tazminat ödedi

Türk Hava Yolları'ndan (THY) Boeing tarafından maddi kayıpların tazmin edilmesi konusunda anlaşmaya varıldığı açıklamıştı.

İddialara göre Boeing THY’ye 120 milyon dolar tazminat ödedi.

 

Independent Türkçe

 

DAHA FAZLA HABER OKU