İran'da Ukrayna Havayollarına ait yolcu uçağı düştü: 176 kişi öldü

Uçakta bulunan yolcu ve mürettebat 176 kişiden kurtulan olmadı

İran'da Ukrayna Havayollarına ait Boeing 737 tipi yolcu uçağı kalkışından kısa süre sonra düştü.

Uçakta bulunan yolcu ve mürettebat 176  kişiden kurtulan kimsenin olmadığı bildirildi.

İran devlet televizyonunun haberine göre Ukrayna'nın başkenti Kiev'e gitmek üzere Tahran İmam Humeyni Uluslararası Havalimanı'ndan havalanan Boeing 737 tipi yolcu uçağı kısa süre sonra teknik arıza nedeniyle düştü.

AW902816_03.jpg
Fotoğraf: İHA

 

Füze iddiasına yalanlama 

İran Ulaştırma ve Şehircilik Bakanlığı Bilgi ve İletişim Merkezi Başkanı Kasım Biniyaz, Tahran'da düşen yolcu uçağının "füzeyle vurulduğu" iddiasını yalanladı. 

Biniyaz, İran resmi haber ajansı IRNA'da yer alan açıklamasında, Ukrayna Havayollarına ait Boeing 737 tipi yolcu uçağının 'motorunda çıkan yangın' nedeniyle düştüğünü söyledi.

Biniyaz şöyle konuştu:

Uçak, füzeyle vurulmuş olsaydı havada patlardı. Kaza motorun ateş alması ve pilotun kontrolü sağlamada başarısız olması nedeniyle yaşandı

İran Acil Yardım Kurumu Başkanı Pir Hüseyin Kulivend, uçaktakilerden 147 kişinin İran vatandaşı olduğunu söyledi. 

Tahran Kriz Yönetimi Müdürü Mansur Derecati de uçağın kara kutusunun bulunarak güvenlik güçlerine teslim edildiğini belirtti. 

Zelenskiy: Ortadoğu’da korkunç haber

Ukrayna, İran'ın başkenti Tahran'da düşen Ukrayna Havayolları'na ait Boeing 737 tipi yolcu uçağında hayatını kaybeden yolcuların milliyetlerini açıkladı. 

Ukrayna Dışişleri Bakanı Vadim Prystaiko, Tahran'da düşen uçakta 82 İran, 63 Kanada, 11 Ukrayna, 10 İsveç, 4 Afganistan, 3 Almanya ve 3 İngiltere vatandaşının bulunduğunu bildirdi. 

Prystaiko, ölen Ukrayna vatandaşlarından 2'sinin yolcu, 9'unun ise mürettebattan olduğunu kaydetti. 

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy de İran'da düşen Ukrayna Havayollarına ait Boeing 737 tipi yolcu uçağında hayatını kaybedenlerin yakınlarına başsağlığı diledi.

Zelenskiy yaptığı açıklamada, Ukrayna uçağının Tahran’da düşmesini “Ortadoğu’da korkunç haber” diye nitelendirdi.

İlk bilgilere göre bütün yolcu ve mürettebatın hayatını kaybettiğini aktaran Zelenskiy "Büyükelçiliğimiz trajedi ile ilgili bilgileri ve ölenlerin listesini netleştiriyor. Bütün yolcuların ve mürettebatın ailelerine ve yakınlarına başsağlığı diliyorum” ifadelerini kullandı.

Türkiye'den Ukrayna ve İran'a taziye

Dışişleri Bakanlığı, Ukrayna Havayollarına ait bir uçağın İran'da düşmesi nedeniyle Ukrayna ve İran halkları ile hükümetlerine taziyelerini iletti.

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Dost Ukrayna ve İran halklarına ve hükümetlerine en içten taziyelerimizi sunuyor, hayatını kaybedenlerin ailelerine ve yakınlarına başsağlığı diliyoruz" denildi.

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU