The Witcher: Video oyunuyla dizi arasındaki 5 fark

Netflix’in The Witcher’ı oyunla pek çok noktada farklılık gösteriyor, bu da oyunun sıkı takipçilerinin kafasını biraz karıştırabilir

Netflix’in The Witcher’ı video oyunundan pek çok yönüyle farklı. Bunun nedeni muhtemelen dizinin oyun üçlemesi yerine kısa öyküler ve kitaplara dayalı olması.

The Witcher’ın birinci sezonu ana karakterler Rivyalı Geralt, Vengerbergli Yennefer ve Ciri’yi tanıtıyor, birbirlerini tamamladıkları ve çatıştıkları noktaları öne çıkarmak adına geçmişlerine ve genel felsefelerine odaklanıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Netflix’in The Witcher’ı kaynak materyale atıflar konusunda da son derece katı. İlk sezonda dizi kaynak materyalden nadiren şaşıyor ve böyle yaptığında dahi, kitaplara aşina hayranların da katılacağı gibi, ikinci sezonun hikayesinin ritmini oluşturacak düğüm noktalarını kurmak gibi belirgin bir amaç taşıyor.

Öte yandan video oyunları, mecranın farklı ihtiyaçları doğrultusunda daha serbest davranmakta özgür. Bunun sonucunda The Witcher 3: Vahşi Av’ın (The Witcher 3: Wild Hunt) hayranları, Netflix’in The Witcher’ında oyundan hatırlayacakları pek bir şey bulamayacaklar.

ScreenRant bunu göz önüne alarak Netflix’in The Witcher’ı ile video oyunlarının arasındaki öne çıkan farklılıkları sıraladı.

Uyarı: Hem dizi hem de oyunlardan spoiler içerir.

 

1. Geralt, Netflix’in The Witcher’ında daha genç

witcher - 2 - netflix.jpg
(Netflix)

 

Netflix’in The Witcher’ı, Geralt’ın bir avcı (witcher) olarak yola çıktığı noktaya yakın bir yerde başlıyor (ya da en azından oyunlardakine göre çok daha yakın bir yerden). İzleyenler, dizinin ilk bölümü “Sonun Başlangıcı’ında” (The End’s Beginning) Geralt’ın Blaviken Kasabı unvanını almasına şahit olurken, oyunu oynamış olanlar için üçlemenin başladığı yerde bu unvan Geralt’ın karakterinin çoktan önemli bir parçası haline gelmiş durumda. Dizideki Geralt, özellikle Ciri’nin tehlikede olduğu ve Vahşi Av’ın onun peşine düştüğü fikrine kapılıp onu bulmak için ikinci kez yola çıktığı Vahşi Av’daki haline göre çok daha genç.

Farkı biraz daha belirginleştirmek gerekirse Henry Cavill’in Rivyalı Geralt tasviri, karakterin bilgisayar oyunlarındaki simgeleşmiş özelliklerinden yara izine de henüz sahip değil. Netflix’in The Witcher’ında bu yara izini edinip edinmeyeceğini göreceğiz fakat böyle olursa iki hikayenin geçtikleri dönemler de birbirine yakınlaşacak.

2. Dandelion’ın adı Netflix’in The Witcher’ında farklı

witcher - 3 - netflix.jpg
(Netflix)

 

Hayranların The Witcher üçlemesini oynarken Dandelion olarak tanıyıp sevdiği ozanın ismi Netflix dizisinde farklı. Geralt ve izleyicilerin Jaskier olarak tanıdığı Julian Alfred Pankratz, Dandelion’ın dizideki versiyonu. İsmi değişmiş olsa da diğer bütün yönleriyle, genel hal ve tavırlarıyla aşağı yukarı aynı karakter. Geralt gibi, Jaskier da Netflix’in The Witcher’ında, video oyunu üçlemesindeki Dandelion’dan daha genç.

3. Geralt’ın büyü gücü çok daha tek boyutlu

witcher - 4 - netflix.jpg
(Netflix)

 

Netflix’in The Witcher’ında Geralt kendini bazı zor durumlardan kurtarmak adına değişik büyülü efsunlar kullanıyor. Büyü kullanabildiğinde bunu etkili şekilde ortaya koyabilse de dizideki avcı temsili, The Witcher oyunlarındakine göre çok daha zayıf. The Witcher oyunlarında Geralt’ın büyü gücü çok daha kuvvetli ve hikaye içinde çok daha geniş bir çeşitlilik sunuyor.

Oyunda zorlu diyalogları aşmak ve köylüleri ikna edebilmek adına zihinlerini kontrol altına almak için yaygın olarak kullanılan Axii, Netflix’in The Witcher’ının ilk sezonunda yok. Geralt’ın, oyunun görevleri esnasında canavarları öldürmekte destek almak için en sık kullandığı Igni büyüsünün yokluğu da şüphe uyandırıyor. Bunun yerine Netflix’in The Witcher’ında Geralt’ın büyü gücünün çok daha muğlak olduğunu görüyoruz. Görünmez bir sarsıntı yaratan güçlü büyü Aard ile savunma noktalarını güçlendiren ve tuzaklar oluşturan Yrden en çok gördüklerimiz.

4. Netflix’in The Witcher’ında Geralt’ın neden yalnızca bir kılıcı var?

witcher - 5 - netflix.jpg
(Netflix)

 

Bu belki de Geralt’ı oyunlardaki yolculuğu boyunca sırtındaki biri çelik, diğeri gümüş iki kılıçla tanıyan hayranlar için en büyük değişim. Avcılar çelik kılıçları doğal düşmanlar için kullanırken gümüş kılıç, doğaüstü yaratıkların derisini yakma özelliğinden dolayı bu tip rakiplere karşı kullanılıyor. Netflix’in The Witcher’ındaysa Geralt’ı yalnızca bir kılıçla görüyoruz.

Bu değişim aslında kitaplarla daha uyumlu. Geralt’ın, hareket kabiliyetini engellemeden taşıyabileceği bir kılıçlık yeri var ve Andrzej Sapkowski’nin romanlarında bu nedenle yola çıkmadan önce ihtiyacı olmadığını düşündüğü kılıcı genelde Roach’a bırakıyor. Video oyunlarında, haritanın her noktası düşman kaynarken aynı anda iki kılıca da erişebilir olmamak ve sürekli Roach’a dönmek zorunda kalmak, çok zaman tüketen, berbat bir şey olurdu. Video oyununun yapımcısı CD Projekt Red için bu değişiklik mantıklı ama oyunların hayranları, genelde titiz ve hazırlıklı olan Geralt’ın tek bir kılıcı olmasını tuhaf bulmuş olabilir.

5. Netflix’in The Witcher’ında daha az canavar var

witcher - 6 - netflix.jpg
(Netflix)

 

The Witcher’ın evreni, içinde çok fazla canavar barındıran bir evren (CD Projekt Red oyunlarında olduğu gibi insan yerleşiminin olmadığı herhangi bir yere şöyle bir girdiğinizde sürüler halinde bulmasanız da). Avcılar ve canavarların soyu kitapların yarattığı evrende tükeniyor ve Netflix dizisinde Geralt’ın yapmaya çalıştığı, böyle bir dünyada avcılıkla hayatını sürdürmek.

Geralt’ın bir kasabadaki bir sorunun nedeninin bir canavar olabileceğini öne sürdüğünde alay konusu olmasının veya canavar öldürdüklerini iddia eden maceracıların bacak sayılarını bile tutturamamasının bir sebebi var; dünyada o kadar fazla canavar yok. Elbette video oyunlarında Geralt nadiren bir şeylerle dövüşseydi bu garip olurdu. Bu yüzden hayranların etkileşiminin artması adına canavar yoğunluğu daha fazla.

Netflix’in The Witcher’ı ile video oyunları arasındaki en büyük benzerlikler

witcher - 1.jpg
(ScreenRant)

 

Netflix’in The Witcher’ı ile video oyunları arasındaki en büyük benzerlik Henry Cavill’in Geralt’ın karakterini canlandırışı. Video oyunlarında Geralt ters bir tip ve gerekmedikçe çok konuşmuyor, hayranların çoğu onu böyle tanıyor. Öte yandan kitaplarda durum tam tersi – Geralt dinleyeceğini düşündüğü insanlarla lafa dalmak, fikirlerini ve felsefesini onlarla paylaşmak konusunda epey hevesli. Netflix’in The Witcher’ı, izleyenleri karakterlerin açıkça belirtmedikleri hislerini anlamak için küçük ipuçlarına dikkat etmeye yönlendiren bir dizi. Bunu da Geralt’ın etrafındakilerle iletişimi kadar net ortaya koyan bir şey yoktur herhalde.

Bir başka benzerlik kılıç teknikleri. Geralt’ın oyunlardaki kılıç ustalığı CD Projekt Red’in hikayeye hayat verirken vurguladığı, görsel açıdan en beğenilen öğe olabilir ama kitaplarda Geralt hep bu kadar gösterişli değil. Canavar öldürmenin önemli kısmı hazırlık ve plan icrasından oluşurken, insanların kendi aralarındaki savaş ve çatışmaları göz alıcı cambazlıklara fazla yer bırakmıyor. Neyse ki Netflix’in The Witcher’ı iş Geralt’ın dövüş biçimine geldiğinde ağırlığı, oynamadan sadece izleyenleri bile etkileyen, konsoldaki sanatsal temsile veriyor.

 

Independent Türkçe için çeviren: Şafak Küçüksezer

DAHA FAZLA HABER OKU