ABD-İran gerilimi Bitcoin'e yaradı

Kripto paranın fiyatı bir kez daha jeopolitik belirsizlik nedeniyle yükseldi

Bitcoin'in değerinde bir süredir düşüş gözleniyordu (Reuters)

Piyasa analistlerine göre, ABD'yle İran arasında tırmanan gerilim bitcoin ve diğer kripto para birimlerinin fiyatını artırdı.

Bitcoin, ABD’nin İran Devrim Muhafızları Komutanı Kasım Süleymani’yi öldürdüğü 3 Ocak’tan bu yana yaklaşık 600 dolar (yaklaşık 3 bin 600 TL) değer kazandı. Bu gelişme Noel öncesi başlayan aşağı yönlü eğilimden sıçrayışa geçerek bitcoin'in fiyatını 7 bin 500 doların üzerine çıkardı.

Kripto paranın istikrarsızlığıyla ün salması büyük piyasa hareketliliklerini tek bir faktöre bağlamayı zorlaştırıyor. Fakat jeopolitik belirsizliğin fiyat artışlarına genellikle etki eden bir faktör olduğu belirtiliyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Mali danışmanlık şirketi deVere Group’un genel müdürü Nigel Green, “Piyasa değerine göre dünyanın en büyük kripto parası bitcoin'in fiyatı, cuma günü tüm dünyada yankı uyandıran hava saldırısı haberleri nedeniyle yüzde 5 fırladı. Nihai sığınılacak liman olarak bilinen altın fiyatları da eş zamanlı olarak yükseldi. Bu son bitcoin fiyat artışı, bitcoin’in güvenli bir varlık haline geldiği konusundaki fikir birliğinin önemini vurguluyor” dedi.

Benzer eğilim ağustosta da yaşanmıştı ve ABD'yle Çin arasındaki süregelen ticaret savaşları nedeniyle küresel hisse senetleri sarsılmış, Çin yuanı değer kaybetmişti.

Geleneksel piyasalar huzursuz olduğunda, yatırımcılar genellikle servetlerini korumak için altın ve bitcoin gibi herhangi bir devletin kontrolünde olmayan varlıklara ve para birimlerine yöneliyor.

 

 

Son fiyat artışı, son üç gün içinde yaklaşık her saat başı yükselen bitcoin için herhangi bir yavaşlama belirtisi göstermiyor. Süleymani’nin öldürülmesinden bu yana ABD'yle İran arasındaki gerilim de büyümeye devam ediyor. Donald Trump, İran’ın karşılık vermesi durumunda kültürel alanlara saldırı gerçekleştirme tehdidinde bulunmuştu.

Ripple (XRP) ve bitcoin cash de dahil diğer alternatif kripto para birimleri veya altcoinler de kayda değer fiyat hareketliliği yaşadı. Tüm kripto para birimlerinin değerine yaklaşık 20 milyar dolar (yaklaşık 120 milyar TL) eklendi.

Londra merkezli kripto para borsası Luno’nun CEO’su Marcus Swanepoel, “Birinci derecede önemli şirket hisselerinin işlem gördüğü piyasa yatırımcılarını güvenli limanlara yönelten çok ciddi siyasi risklerde dahi altcoinler fiyatlarını koruyor. Çoğu yatırımcının gözü ABD/İran meselesinde olacak” dedi.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/life-style

Independent Türkçe için çeviren: Cenk Korkmazer

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU