Ekonomistler: Savaş çıkarsa petrolün varil fiyatı 150 doları görebilir

Gerilimin tam anlamıyla bir çatışmaya dönüşebileceğine ilişkin endişeler artarken brent petrolün fiyatı pazartesi günü yükseldi

Kasım Süleymani'nin öldürülmesinin ardından bölgede gerilimin tırmanmasına yönelik endişeler artıyor (Reuters)

İranlı üst düzey komutanın öldürülmesinin ardından ABD'yle İran arasında olası bir savaşa ilişkin kaygılar artarken petrol fiyatları pazartesi günü yükselerek 7 ay içinde ilk kez 70 doları aştı.

Brent petrol cuma gerçekleşen fiyat artışına ek olarak yüzde 2 daha yükseldi ve uzmanlar, Ortadoğu’daki gergin durumun tam anlamıyla bir çatışmaya dönüşmesi durumunda petrol fiyatının iki katını aşarak 150 dolar olabileceği uyarısında bulundu.

Bu da dünya ekonomisi üzerinde zincirleme etkiye neden olacak, tüketiciler için petrol fiyatlarını artıracak ve çok geniş yelpazedeki malların maliyetinde yukarı yönlü baskı yaratacak.

Petrol fiyatları mevcut seviyede kalsa da sürücüler yine de sıkıntı çekecek. Automobile Association (AA), petrolün varil başına 70 dolarla, litresi 1,30 sterline (yaklaşık 10,30 TL) çıkarak, mayıstan bu yana en yüksek seviyesine ulaşabileceği konusunda uyardı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Petrol fiyatlarının belirlenmesinde referans olarak kullanılan WTI (West Texas Intermediate) türü ham petrol de cuma günü yüzde 1,2 artışla bir miktar gerilemeden önce 63,78 dolara (yaklaşık 380 TL) yükseldi.

Petrol fiyatları Donald Trump’ın Washington'la Tahran arasında gerilimin dramatik şekilde yükselmesine neden olan İran’ın Kudüs Gücü komutanı Kasım Süleymani’nin öldürüldüğü İHA(insansız hava aracı) saldırısı talimatından sonra hızla yükseldi.

ABD Başkanı Trump cumartesi söylemini daha da şiddetlendirerek İran’ın söz verdiği biçimde misilleme yapması durumunda Amerikan güçlerinin İran’ın askeri değeri olmayan kültürel alanlarına saldırabileceği uyarısında bulundu.

Trump, Twitter'da yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullanmıştı:

Bu bir uyarı olsun: İran Amerikalılara veya Amerikan unsurlarına saldırırsa (yıllar önce İran tarafından rehin alınan 52 Amerikalıyı temsilen) 52 İran sahasını hedef almış bulunmaktayız. Bazıları üst düzey ve İran ve İran kültürü açısından çok önemli. Bu hedefler ve İran’ın kendisi çok hızlı ve çok sert bir şekilde vurulacaktır.

Bu tür tahrik edici ifadeler bölgede şiddetin büyümesine ve hatta savaşa yönelik endişelerin artmasına neden oldu.

Birincil endişe insan hayatı olsa da çatışma, İran misillemesi için potansiyel hedefler olarak görülen bir dizi önemli tesis ve ulaşım hattıyla dünyanın petrol tedariğini de etkileyecek.

 

 

Tahran dünya petrol arzının yaklaşık beşte birinin geçtiği anayol olan hayati önemdeki Hürmüz Boğazı’nı kapatabilir. Bir noktada genişliği 32 kilometreye ulaşan İran ve Arap Yarımadası arasındaki boğaz, haziranda iki petrol tankerine el konarak kaçırılmasına sahne olmuştu.

Capital Economics, ABD'yle İran arasındaki savaşın petrol fiyatlarının iki kattan fazla yükselmesine sebep olacağı tahmininde bulunuyor.

Danışmanlık şirketi, “Analizimiz brent petrolün varil başına fiyatının 150 dolara kadar yükselebileceğini gösterirken, yüksek fiyatların ardından talep azalır ve tedarik ağları talebe uyum gösterirse bu artışın kısa ömürlü olabileceğine işaret ediyor” değerlendirmesinde bulundu.

Britanya'da FTSE 100 endeksi (Londra Borsası'nda işlem gören ilk 100 şirketten oluşan endeks ed.n.) cuma günü yüzde 0,6 düşüşle 7,576 seviyesinden kapanırken altın fiyatları yatırımcıların güvenli varlıklar aramasıyla 7 yılın en yüksek seviyesine yükseldi.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news/business

Independent Türkçe için çeviren: Cenk Korkmazer

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU