Akif Beki: Trump, Ankara’yı bu işe bulaştırmak için her yola başvuracak

Karar yazarı Beki, Türkiye’nin Süleymani’nin öldürülmesine geç tepki vermesinin hata olmadığını savundu

 Fotoğraf: AFP

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başbakanlığı döneminde danışmanlığını da yapan Karar yazarı Akif Beki, Türkiye’nin İranlı general Kasım Süleymani’nin ABD tarafından hava saldırısıyla öldürülmesine dair tutumunu değerlendirdi.

Türkiye, Süleymani’nin öldürülmesinden saatler sonra resmi açıklama yapmış, sağduyu ve itidal mesajı vermişti.

Karar’daki köşe yazısında Beki, Türkiye’nin olayın hemen ardından açıklama yapmamasının hata olmadığını söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

“Kamuoyuna açıklanmayan üst düzey telefon trafiği oldu mu, Tahran’a ‘kahraman şehit’leri için başsağlığı dilekleri iletildi mi, keder ve elem duyguları paylaşıldı mı bilmiyoruz” diyen Beki, “İran’ın en gözde savaş lordu, karanlıklar prensi Kasım Süleymani, Amerikan operasyonuyla öldürüldü. Astana üçlüsünden Moskova, sıcağı sıcağına konuştu. Ama diğer ortak Ankara’dan gün boyu resmi bir ses çıkmadı. Hata mı, hayır” ifadelerini kullandı.

Rusya’da yapılan açıklamalarda da ihtiyatın hakim olduğunu kaydeden Beki, “Rusların, Tahran’dan yükselen intikam yeminlerini destekleyici ya da cesaretlendirici hiçbir beyanları yok. Savaş kışkırtıcılığından da geri duruyorlar, düşmanlığı körüklemekten de. En ileri tavırları, ABD’yi maceracılıkla suçlamak... Süleymani’nin hatırasını saygıyla anmak... Ve İran halkına üzüntü ve taziyelerini bildirmek... Hal böyleyken Ankara’nın akşama dek ‘yorum yok’ tedbirini elden bırakması anlaşılmaz değil” dedi.

“Yalnız Tahran değil, Washington da Ankara’yı kendisinden yana taraf tutmaya zorlayacaktır” görüşünü savunan Beki şunları kaydetti:

Trump gibi üç kuruşluk menfaati için dünyayı ateşe atmaktan çekinmeyecek bir pervasız popülistten her numara umulur. Ankara’yı bu işe bulaştırmak ya da yanında göstermek için her yola başvuracaktır. Türkiye, tarafını seçmek zorunda değil. Dua edelim de Ankara, bu yansızlık politikasını bütün baskılara göğüs gererek sürdürmeyi başarsın.

 

Karar

DAHA FAZLA HABER OKU