Abdulmehdi başkanlığında toplanan Irak Ulusal Güvenlik Konseyi: Ülkede ABD askeri varlığına son verilebilir

Irak Ulusal Güvenlik Konseyi ABD'nin ülkedeki askeri varlığına son verilmesi kararının alınabileceğini açıkladı

Irak Başbakanı Adıl Abdulmehdi / Fotoğraf: AA

Başbakan Adil Abdulmehdi başkanlığında toplanan Irak Ulusal Güvenlik Konseyi, Kasım Süleymani ve Ebu Mehdi Muhendis'e karşı ABD tarafından düzenlenen saldırıyı değerlendirdi. 

Konsey toplantısının ardından yapılan açıklamada, Süleymani ve Muhendis'e karşı düzenlenen saldırının ülke egemenliğini ihlal ettiği belirtilerek kınandı.

“Resmi görev yapan Iraklı askeri liderin suikastı ülkeye düşmanlıktır”

Söz konusu hava saldırısının ABD kuvvetlerinin Irak'ta bulunma şartlarının dışına çıkmak anlamına geldiği kaydedilen açıklamada, yarın parlamentoda olağanüstü bir oturumda konunun ele alınacağı ve "ABD'nin ülkede askeri varlığına son veren bir karar alınabileceği" bildirildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Abdulmehdi dün yaptığı yazılı açıklamada "Resmi görev yapan Iraklı askeri liderin suikastı Irak halkı, devleti ve hükümetine karşı düşmanlıktır" ifadelerini kullanmıştı.

Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih ve Parlamento Başkanı Muhammed Halbusi de dün yaptıkları ayrı yazılı açıklamada söz konusu saldırıyı kınamıştı.

5'i Iraklı toplam 10 kişi öldürüldü

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), İran Devrim Muhafızları Ordusuna (Pasdaran) bağlı Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani ve Haşdi Şabi Başkan Yardımcısı Ebu Mehdi Muhendis'in, Bağdat Havalimanı yakınına düzenlenen saldırıda öldürüldüğünü açıklamıştı. 

Saldırıda, Süleymani ve İranlı subayların yanı sıra Mühendis'in de aralarında bulunduğu 5'i Iraklı toplam 10 kişi ölmüştü.

 

AA
 

DAHA FAZLA HABER OKU