Cemal Süreya kendi çizimleriyle anılacak

Türk edebiyatının önde gelen şairlerinden Süreya, vefatının 30’uncu yılında Küçükçekmece Belediyesi’ne bağlı Atakent Kültür ve Sanat Merkezi’nde özel bir sergi ile anılacak. Sergi 9 Şubat'a kadar açık olacak

Cemal Süreya'nın çizimlerinin yer aldığı sergi, 8 Ocak-9 Şubat tarihlerinde İstanbullular ile buluşacak / Fotoğraf: Küçükçekmece Belediyesi Basın Birimi

Şair Cemal Süreyya, 30'uncu ölüm yıl dönümü olan 8 Ocak tarihinde, kendi çizimleri ve 40 sanatçının yorumlarının yer aldığı özel bir sergiyle anılacak.

Süreya’nın sanatseverlerle ilk kez buluşacak çizimlerinin yer aldığı sergi, Atakent Kültür ve Sanat Merkezi’nde (AKSM) İstanbullular ile buluşacak.

Küçükçekmece Belediyesi'nin düzenleyeceği etkinliğe, Cemal Süreya’nın kız kardeşi ve yeğenleri de katılacak. 

Açılış akşamı Baba Zula’nın kurucusu Murat Ertel, Esma Ertel ve şair, oyuncu Orhan Alkaya da ortak performansları ile Süreya’nın şiirlerini müzikle buluşturacak.

 

Cemal Süreya çizim 2.jpg
Fotoğraf: Küçükçekmece Belediyesi Basın Birimi

 

"Hayat Kısa Kuşlar Uçuyor, Cemal Süreya’yı Anlamak" 

40 sanatçının, fotoğraf, resim, video, enstalasyon ve seramik çalışmalarıyla şair Süreya'nın el çizimlerinin yer aldığı "Hayat Kısa Kuşlar Uçuyor, Cemal Süreya’yı Anlamak" isimli sergi, 9 Şubat tarihine kadar ziyaret edilebilecek.

Sergide Ara Güler, Bahar Oganer, Cemil Ergün, Çağdaş Erçelik, Deniz Gökduman, Devabil Kara, Devrim Erbil, Fırat Bingöl, Fırat Neziroğlu, Görkem Dikel, Güneş Acur, Halime Türkyılmaz, Hülya Sözer, Hüseyin Işık, Hüseyin Rüstemoğlu, İpek Şenel, Mehmet Kavukçu, Nazan Azeri, Nezihe Bilen Ateş, Reşat Başar, Selahattin Yıldırım, Zafer Erkan, Ragıp Basmazölmez, Balkan Naci İslimyeli, Turgay Kantürk, Serdal Kesgin, Raziye Kubat, Şevket Sönmez, Nevhiz Tanyeli, İpek Tekil ve Metin Üstündağ'ın eserleri de yer alacak. 

 

Cemal Süreya çizim.jpg
Fotoğraf: Küçükçekmece Belediyesi Basın Birimi

 

Cemal Süreya Kimdir?

1931’de Erzincan Pülümür’de dünyaya gelen Cemal Süreya'nın asıl ismi Cemalettin Seber'di.

Süreya, eğitim hayatını Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nin maliye ve iktisat bölümünde tamamladı.

Maliye Bakanlığı’nda müfettiş yardımcılığı ve müfettişlik, darphane müdürlüğü, Kültür Bakanlığı’nda kültür danışma kurulu üyeliği, Orta Doğu İktisat Bankası yönetim kurulu üyeliği ve 25 yıldan fazla da Türk Dil Kurulu üyeliği yapan Cemal Süreya, emekliliğini yayınevlerinde danışmanlık ile ansiklopedilerde redaktörlük ve çevirmenlik yaparak geçirdi.

1960 Ağustos’unda çıkardığı Papirüs dergisini yalnızca 4 sayı yayınlayabildi. Pazar Postası, Aydınlık, Yeditepe, Oluşum, Politika gibi birçok yayın kuruluşunda şiir ve yazılar yazdı. ‘’Şarkısı Beyaz’’ isimli ilk şiiri, 8 Ocak 1953’te ''Mülkiye'' dergisinde yayınlandı.

1950’li yılların başında ‘’ikinci yeni hareketi’’ne katılsa da daha çok ‘’garip’’ akımının etkisinde kaldı. Ardından dergilerde karikatürleri de yayınlandı.

Cemal Süreya'yı edebiyat dünyasına tanıtan şiiri ise ‘’Gül’’ oldu. 1955’te ise ‘’Üvercinka’’ ve ‘’Dalga, Güzelleme, Üçgenler, Cigarayı Denize Attım, Nehirler Boyunca Kadınlar Gördüm’’ gibi eserlerini kaleme aldı.

 

Independent Türkçe

 

 

DAHA FAZLA HABER OKU