Zekeriya Alp 'Zorlu'da konuşulanları açıkladı: Kural hatası, IFAB raporu, hakem atamaları...

Merkez Hakem Kurulu Başkanı Zekeriya Alp, Süper Lig'in ilk yarısıyla ilgili değerlendirmelerde bulunarak, kamuoyunda tartışılan "Zorlu görüşmesi" ile ilgili açıklamalarda bulundu

Zekeriya Alp / Fotoğraf: AA

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Merkez Hakem Kurulu (MHK) Başkanı Zekeriya Alp, Riva'daki Hasan Doğan Milli Takımlar Kamp ve Eğitim Tesisleri Orhan Saka Konferans Salonu'nda düzenlediği basın toplantısında Süper Lig'in ilk yarısını değerlendirdi. 

Toplantıya, MHK Başkan Vekili Oğuz Sarvan'ın yanı sıra diğer üyeler de katıldı.

Zekeriya Alp, "Sezon başından beri birçok konuda tartışmalar yaşandı. Biz de herhangi bir açıklama yapıp bu tartışmaların bir parçası olmak istemedik. Bu nedenle prensip olarak göreve geldiğimiz günden beri herhangi bir basın toplantısı veya açıklama yapmamaya özen gösterdik" dedi.

Kamuoyunda tartışılan "Zorlu" toplantısını detaylarıyla anlatacağını bildiren Alp, şöyle konuştu:

Federasyon Başkanımızın daveti ile Fenerbahçe Kulübü Başkanı Sayın Ali Koç ve Sayın Semih Özsoy'la gerçekleşen görüşmede MHK Başkanı olarak benim bulunmamın ana sebepleri, yazılı ve görsel basında; kural hatası, IFAB raporu, atamalarda hakemlere sonraki hafta görev verilip verilmemesi ve penaltıların tekrar edilip edilmemesi gibi konuların gündem haline getirilmesi ve özellikle bunların herkes için rahatsız edici boyutlara ulaşmasıydı.

Fenerbahçe Kulübü'nün "kural hatası" yapıldığı iddiasıyla TFF'ye başvurduğu Aytemiz Alanyaspor maçıyla ilgili de konuşan Alp, "O maçta 2 defa kural hatası yapıldığı iddiasıyla Fenerbahçe'nin başvurusu olmuştu. Önce Sayın Ali Koç, konularla ilgili tüm çekincelerini bu görüşmede anlattı. Maçın ertesi günü Oğuz Sarvan ve Ünsal Çimen ile oturup pozisyonlara baktık. Bu konuyla ilgili kural hatası olmadığında hem fikir olduk. Saat 11.00 gibi de gazeteci arkadaş aradı, kural hatasını sordu. O esnada Fenerbahçe'nin konuyla ilgili herhangi bir başvurusu yoktu. Ben de iyi niyetli bir şekilde kural hatası olmadığını söyledim" yorumunu yaptı.

MHK Başkanı, maçın ardından spor kamuoyunda Uluslararası Futbol Birliği Kurulu (IFAB) kararının yok sayıldığı iddialarına da açıklık getirerek, şu ifadeleri kullandı:

Bizde rutin olarak teknik arkadaşlar bu tür ekstra durumlarda IFAB'a bilgi amaçlı sorarlar, böyle bir mail söz konusu. Yeni kural olduğu için de özellikle soruldu. Yıllar önce bir Kasımpaşa maçında da olmuştu. Ben, elimde Türkçe ve İngilizce olan bu maili Türkçe olarak anlattım. Kuralı yazan David Ellarey'den gelen görüşü okudum. Yazıda açık şekilde kural hatası olmadığı ifade ediliyordu.

"Zorlu"daki toplantıda Fenerbahçe Başkan Vekili Semih Özsoy'un kendisine, Alanyaspor maçındaki taç pozisyonuna IFAB'ın yorumunu sorduğunu dile getiren Alp, "Kural hatası kapsamında olmadığı için o pozisyonun sorulmaya bile gerek duyulmadığını anlattım" dedi. 

Fenerbahçe Kulübü'nün kazandığı maçlardaki hakemlerin ertesi hafta atamalarının yapılmadığı iddialarını da yanıtlayan MHK Başkanı, şu değerlendirmeyi yaptı:

Hakem atama sistemimizi anlattım. Hakemlerin sonraki hafta Video Yardımcı Hakem (VAR) olarak görev almasını dikkate almamışlar. Her hakeme her hafta görev vermemiz mümkün değil. Vermediğimiz hakemlere de VAR görevi veriyoruz. Bunun tabii ceza boyutu da var. Gerek VAR, gerek sahada siyah-beyaz hata varsa hakemler cezaya giriyorlar. Bu bizde yanlış algılandı. Ödül-ceza sistemi bize has bir durum değil, Avrupa'da her yerde var. Yurt dışında bir uygulama varsa, VAR'A gidip karar düzeltiliyorsa ve hakem ceza alıyorsa, biz niye uygulamayalım.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Zorlu"daki toplantıda herşeyi ince detaylarıyla anlattığını vurgulayan Alp, Fenerbahçe Kulübü Başkanı Ali Koç'un kendisine, "İkna oldum, teşekkür ederim" dediğini söyledi.

Süper Lig'in 16. haftasında Fenerbahçe ile Beşiktaş arasında oynanan derbi maçın ardından karşılaşmanın hakemleriyle yaptıkları görüşmeye de açıklık getiren Zekeriya Alp, "Ben hakemlerimle tabii ki görüşürüm, her mekanda görüşürüm. Bunun için kimseden izin de almam, talimat da almam" diyerek, şunları söyledi: 

5 hakemle görüştük. Sadece Tarık Ongun'u çağırmadık çünkü üzerinde durduğumuz pozisyona çok uzaktı. Otorite zaafına karşı o kadar uyarmamıza rağmen orada gerekli müdahale hakemlerimiz tarafından yapılmadı. Maçın diğer pozisyonlarını da rutin olarak değerlendirdik. Biz hakemlerimizle pozisyonları her zaman tartışırız, konuşuruz. Standart kararları sağlamak için bunu yaparız. Bu görüşmeler son derece doğal. Bizi üzen, bu rutin görüşmenin sorgulama, baskı, cezalandırma olarak yansıtılmasıdır.

 

Independent Türkçe, Ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU