Birleşik Krallık'ta önemli dava: Vegan yaşam tarzının bir inanç olarak yasalarca korunup korunmayacağına karar verilecek

Görevini kötüye kullandığı için işten atılan Zalim Sporlara Karşı Birlik araştırmacısı "Tüm etik veganlar için koruma sağlayabilirsem iyi şeyler olabilir" diyor

Vegan Society adlı yardım derneğinin 2018 verilerine göre Birleşik Krallık'ta yaklaşık 600 bin vegan yaşıyor (Reuters)

Önemli bir mahkeme, veganlığın "felsefi ya da dini görüş" olup olmadığına ve bu nedenle yasalarca korunup korunmayacağına karar vermeye hazırlanıyor.

Jordi Casamitjana, Zalim Sporlara Karşı Birlik'te araştırmacı olarak sürdürdüğü işinden, derneğin emeklilik fonunun hayvanlar üzerinde test yapan şirketlere yatırıldığına dair endişesini dile getirdiği için atıldığını öne sürüyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Casamitjana bu sebeple haksız yere cezalandırıldığını ve kovulma kararının etik veganlık hakkındaki felsefi görüşlerinden kaynaklandığını iddia ediyor.

Dernekse Casamitjana'yı "görevini kötüye kullandığı" için işten çıkardığını söyledi.

Vegan beslenenler de, etik veganlar da bitki bazlı besleniyor, ancak etik veganlar ayrıca yün veya deriden yapılan kıyafetleri giymeyerek ve hayvanlar üzerinde test edilen ürünleri kullanmayarak her çeşit hayvan istismarından uzak durmaya çalışıyor.

Casamitjana'nın avukatları, etik veganlığın felsefi ya da dini inanç sayılmak için gerekli tüm koşulları sağladığını söylüyor. Bu da etik veganlığın 2010 Eşitlik Yasası kapsamında korunduğu anlamına geliyor.

Bir inancın korunması için, demokratik bir toplumda saygı görmeye layık olmak, insan onuruna aykırı olmamak ve başkalarının temel haklarıyla çelişmemek gibi koşulları sağlaması gerekiyor.

Eşitlik Yasası, işverenin dini veya inancı sebebiyle bir çalışanına ayrımcılık uygulamasını yasadışı hale getiriyor.
 

images (3).jpg

Casamitjana, etik veganlık hakkındaki felsefi görüşleri yüzünden işten atıldığını iddia ediyor (BBC)


Casamitjana'nın Slater and Gordon adlı hukuk firmasında çalışan avukatı Peter Daly, etik veganlığın Birleşik Krallık'ta (BK) ve tüm dünyada nüfusun önemli bir bölümünün desteklediği bir felsefi inanç olduğunu söyledi.

Yaptığı açıklamada Daly "Bu dava başarılı olursa etik veganlara inançları sebebiyle ayrımcılıktan korunma hakkı verilecek" dedi.

Casamitjana şunları söyledi: "İşten çıkarılma şeklim benim için son derece üzücü olsa da, tüm etik veganlar için bu değerli korumayı sağlayabilirsem iyi şeyler olabilir."

Casamitjana meslektaşlarına yardım kuruluşunun emeklilik fonunun ayrıntılarını vererek hayvan testleri yapan bazı şirketlere yapılan bir dizi yatırımı ortaya çıkarınca işten atılmıştı. Casamitjana ifşa yaptığını iddia ediyor.

Fakat yardım derneğinin avukatları, Casamitjana'nın yöneticilerin koyduğu kurallara karşı geldiğini söylüyor.  Dernek, emeklilik ilkelerinin 2015'te değiştiğini, bu nedenle yeni personeli etik bir düzene kendiliğinden geçiremediğini belirtiyor. Kural değişikliklerinden haberdar edildiğinde bu durumu düzeltmiş.

Dernekten bir sözcü, vejetaryen ya da vegan olma gerekçesiyle çalışanlarını işten çıkardıkları takdirde çok az çalışanları kalacağını ve Casamitjana'nın veganlığın korunması gerektiğine dair iddiasına itiraz etmediklerini dile getirdi.

Sözcü, 2018'de yapılan bir açıklamaya atıfta bulunarak şunları söyledi: "Veganlığın 'felsefi bir inanç' olduğu tartışması, çalışanlarımızın çoğunun ilgileneceği, düşünmeye zorlayan bir tartışma. Bununla birlikte, bu konunun Casamitjana'nın işten atılma sebebiyle hiçbir bağlantısı yok."

Sözcü şunları söyleyerek devam etti: "Casamitjana emeklilik hakkındaki endişelerini dernek içinde veya dışında dile getirdiği için işten çıkarılmadı. Bu yüzden bize göre 'ifşa yaptığı' iddiasının hiçbir doğruluğu yok."

Yardım kuruluşu işten çıkarma nedeninin gizli olduğunu ancak hayvanları koruma konusunda tutkulu olan eski bir çalışanın BK'deki en vegan dostu işverenlerden birine karşı harekete geçmesini üzücü bulduğunu belirtti.

Norwich'te bu hafta yapılacak duruşma veganlığın statüsüne odaklanacak. Bunu, işten çıkarma hakkında karar verecek ve Nisan ayında görülecek dava takip edecek.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/uk/home-news/

Independent Türkçe için çeviren: Ata Türkoğlu

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU