Abdulkadir Selvi: Libya tezkeresi görüşülürken İYİ Partililer ‘mahcup muhalif’ havasındaydılar

Libya’ya asker gönderilmesini düzenleyen tezkere, CHP, İYİ Parti, HDP, TİB, DP ve SP’nin ret oyuna karşın AKP, MHP ve BBP’nin desteğiyle kabul edildi

Fotoğraf: AA

Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi, TBMM’de kabul edilen Libya’ya asker gönderilmesine ilişkin tezkere görüşmeleri sırasında Meclis kulislerinde neler yaşandığına dair bir yazı kaleme aldı.

Selvi, “CHP’lilerde coşkulu bir tezkere karşıtlığı vardı. ‘Libya çöllerinde Mehmetçiğin kanı dökülecek’ diyor, başka bir şey demiyorlardı. İYİ Partililer de tezkereye karşıydılar ama onlar biraz ‘mahcup muhalif’ havasındaydılar” dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

“Eğer Meral Akşener sabah erkenden gelip grubu toplamasa, İYİ Parti yarı yarıya fire verebilirdi” diyen Selvi, HDP için “Dağınıklık vardı” yorumunu yaparak, “Öyle ki birçok milletvekili Meclis’e bile gelmemişti. Bize kayyım atanmış, ne işimiz olur Libya’yla havasındaydılar” ifadelerini kullandı.

Selvi, Hürriyet’teki, “Tezkerede fire oldu mu?” başlığıyla yayımlanan yazısının devamında şunları kaydetti:

Devlet Bahçeli, görüşmeleri MHP grubunun başında Meclis’te izlemeye gelince MHP’lilerde heyecanlı bir tezkere destekçiliği vardı.
AK Parti’de ise en ufak bir tereddüt yoktu. Milletvekillerinin sohbetleri seçim çevresinden ziyade Akdeniz’e, Libya’ya, Atatürk’e, Enver Paşa’ya kadar uzanıyordu.
Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu’nun açıklaması ‘evet’ olarak anlaşılınca, ortaya ilginç bir tablo çıktı. Meclis’te iki milletvekili ile temsil edilen Saadet Partisi’nde Cihangir İslam oylamaya katılmayacağını, diğer milletvekili Abdülkadir Karaduman ise ‘hayır’ oyu vereceğini söyledi. Bu durum, “Saadet üç parça” esprilerine yol açtı.

Kabul edildi

Libya’ya asker gönderilmesini düzenleyen Cumhurbaşkanlığı tezkeresi CHP, İYİ Parti, HDP, TİB, DP ve SP’nin ret oyuna karşın AKP, MHP ve BBP’nin desteğiyle kabul edilmişti.

Tezkerenin oylamasına 509 milletvekili katılırken, 325 ‘kabul’ ve 184 ‘ret’ oyu çıktı.

 

Independent Türkçe, Hürriyet

DAHA FAZLA HABER OKU