Brexit İngiltere’yi mali bir uçuruma sürükleyebilir: Yabancı yatırımcılar ülkeden çekiliyor

Hollandalı yetkililer, Brexit nedeniyle 250'den fazla şirketin Hollanda'ya taşınması konusunda temasta bulunduklarını söyledi

İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden çıkma kararı, ülkenin ekonomisine darbe vurmaya devam ediyor. Öyle ki, Brexit sürecinde banka ve diğer finans kuruluşlarının ülke dışına taşıdığı paranın tutarı 1 trilyon doları (800 milyar pound) buldu.

Hollandalı yetkililer, Brexit nedeniyle endişeli olan İngiltere’deki 250 şirketle Hollanda’ya gelmeleri konusunda konuştuklarını açıkladı.

Bazı yüksek profilli şirketler, örneğin, Japon elektronik devi Sony ülkeden taşınacağını duyurdu. Panasonic ise geçen yıl Amsterdam'a taşınacağını açıklamıştı.

Hollanda Dış Yatırım Ajansı (NFIA) sözcüsü Michiel Bakhuizen, AFP haber ajansına yaptığı açıklamada, kendileriyle görüşme yapan firma sayısının arttığını söyledi.

Gelecek ay bu yeni ayrılmalarla ilgili kayıt altına alınan verilerin açıklanacağını söyleyen Bakhuizen, Hollanda’ya “büyük ya da küçük fark etmeksizin taşınan her işletmenin bir başarı olduğunu” belirtti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Diğer muhtemel taşınmalarla ilgili irtibatta oldukları işletme sayısının arttığını söyleyen Bakhuizen, taşınan işletme sayısı “2017'nin başlangıcında 80'di, 2018'in başlangıcında 150 ve şimdi 250'den fazla” dedi.  Bakhuizen, “Artış devam edecek ve bu durum garip değil, çünkü İngiltere'de şu anda büyük bir belirsizlik var. Ve ticaret için kötü olan tek bir durum var, o da belirsizliktir” diye ekledi.

Bakhuizen, NFIA'nın “Brexit nedeniyle Hollanda'ya taşınmayı düşünen 250'den fazla şirketle temas halinde” olduğunu doğruladı.

Hollanda, bu açıdan Brexit’e İngiltere'den daha iyi hazırlanmış görünüyor ve İngiltere'den çıkış yapanlar sebebiyle ortaya çıkacak olası aksamalar ve ekstra bürokrasiyle başa çıkmak için 1000 kadar sınır görevlisi istihdam etti.

Özel işletmelerin yanında, İngiltere önemli bir AB ajansını da Amsterdam’a kaptırdı: Yaklaşık 900 yüksek vasıflı işçi çalıştıran Avrupa İlaç Ajansı.

Hollanda, İngiltere’nin bu durumundan yararlanan tek ülke değil. Dünyanın önde gelen denetim ve danışmanlık şirketlerinden EY finansal hizmetler denetçisi, bu ayın başlarında, takip ettikleri 222 finans şirketinin 80'inin İngiltere’deki personelinin ve işletmelerinin Avrupa kıtasına taşınmayı planladığını veya kesinleştirdiğini kamuya açıkladığını belirtti.

Finans şirketleri için cazip bölge ve mekânlar arasında Dublin, Paris, Lüksemburg ve Frankfurt yer alıyor.

Britanya Sanayi Konfederasyonu (CBI) tarafından Ekim ayında yapılan bir ankete göre, işletmelerin çoğu Brexit’e ilişkin acil durum planlarını Aralık ayında uygulamaya başlamayı amaçlıyor. Görüştükleri işletmelerin yaklaşık yüzde 30'unun, üretim ve hizmetlerin yurtdışına taşınması, yüzde 56'sının da tedarik zincirlerinde değişiklik yapmayı planladığı ortaya çıktı.

CBI Genel Direktörü Carolyn Fairbairn, “Şu anda durum acil. Çekilme anlaşması Aralık ayına kadar tamamlanmazsa, firmalar acil durum planı düğmesine basacak” dedi.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news/uk/politics

Independent Türkçe için çeviren: Büşra Kırkpınar

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU