Başkonsolosun katili ABD’de serbest kaldı, Ankara’dan açıklama geldi: Kararı kuvvetle kınıyor ve reddediyoruz

Amerika’da Türk diplomatı şehit eden Hampig Sasunyan’ın şartlı tahliye talebi kabul edildi. Sasunyan’ın serbest bırakılmasına Ankara sert tepki gösterdi

Fotoğraf: avim.org.tr

Los Angeles’ta 28 Ocak 1982 tarihinde Türkiye’nin Başkonsolosu Kemal Arıkan’ı şehit eden Hampig Sasunyan Kaliforniya'da çıkarıldığı mahkemede şartlı tahliye talebinde bulundu. Mahkeme Sasunyan’ın talebini kabul ederek salıverilmesine karar verdi.

Sasunyan’ın serbest kalmasına Ankara’dan sert bir tepki geldi. Dışişleri Bakanlığı konuyla ilgili yaptığı açıklamada ‘Bu kararı kuvvetle kınıyor ve reddediyoruz’ denildi. Açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

28 Ocak 1982 tarihinde Los Angeles Başkonsolosumuz Kemal Arıkan'ı hain bir saldırıyla katleden terörist Hampig Sasunyan'ın şartlı tahliye talebinin, tüm girişimlerimize rağmen, 27 Aralık 2019 tarihinde Kaliforniya'da gerçekleşen duruşmada kabul edildiği esefle öğrenilmiştir. Kaliforniya Valisi'nin onayına tabi ve temyize açık bulunan bu kararı kuvvetle kınıyor ve reddediyoruz. Görevi başında şehit edilen diplomatımızın katilinin salıverilmesinin önünü açan bu karar, evrensel hukuk ilkeleri ve adalet anlayışına aykırılık teşkil ettiği gibi terörizmle mücadelede işbirliği ruhuyla da bağdaşmamaktadır. Sasunyan'ın, Türk düşmanlığıyla beslenen çarpık bir ideolojiye dayanarak, planlı ve kasıtlı olarak işlediği ve mahkumiyeti müddetince hiçbir pişmanlık emaresi sergilemediği bu eylemi basit bir cinayet değil, bir nefret suçu ve terörist bir eylemdir. Ermeni terörist örgütlerinin saldırılarında 31'i diplomat 58 vatandaşını şehit veren Türkiye, nefret suçlarının yeniden tırmanışa geçtiği ve uluslararası dayanışmaya en çok ihtiyaç duyulan günümüzde son derece tehlikeli bir emsal teşkil edecek olan bu vahim kararın uygulanmaması için tüm itiraz yollarını kullanacaktır. Bu çerçevede en önemli sorumluluk, benzer kayıplar yaşamış olan ABD makamlarındadır. Bu vesileyle şehit diplomatımız Kemal Arıkan ve terör kurbanı tüm şehitlerimizi bir kez daha saygı ve rahmetle anıyoruz.

Tahliye talebi 7 kez reddedilmişti

Ermeni Soykırımı Adalet Komandoları üyesi Hampig Sasunyan  28 Ocak 1982 tarihinde Türkiye'nin Los Angeles Başkonsolosu Kemal Arıkan'a karşı suikast düzenleyerek öldürmüştü.

Tutuklanan Sasunyan, 1984'te Kaliforniya mahkemesi tarafından milliyetine göre kasten adam öldürme cinayetinden suçlu bulunarak[ müebbet hapis cezasına mahkûm edilmişti.

California eyaletinin şartlı tahliye politikasına göre Sasunyan, hapis cezasının 25’inci yılını doldurmasıyla, şartlı salıverilme başvurusu yapma hakkına sahip olmuştu.

Sasunyan, 2006, 2010, 2013, 2015 yıllarında da California Şartlı Tahliye Komisyonu’na tahliye talebinde bulunmuş ve istekleri reddedilmişti.

 Aralık 2016’da görülen duruşmada şartlı salıverilme başvurusu kabul edilern Sasunyan, California Valisi Gerald Brown’un bozması sonucu 6’ncı tahliye talebinde de başarısız olmuştu.  Sasunyan’ın şartlı tahliye talebi geçen yıl da reddedilmişti.

 

Independent Türkçe, İHA

DAHA FAZLA HABER OKU