Bitcoin neden yeniden yükselişe geçti?

Değer artışı son günlerde gözlenen tatil trendini yansıtıyor

Bitcoin, geçen hafta iki önemli fiyat artışı kaydetmişti (Reuters)

Son 24 saatte keskin bir yükselişe geçen Bitcoin fiyatları, son yıllarda büyük tatil günleri öncesi gözlemlenen artış trendini yansıtıyor.

Piyasalardaki yükseliş kripto para birimini Aralık ayının başından bu yana ilk kez 7.500 doların (yaklaşık 44 bin 613 TL) üzerine çıkarırken, toplam piyasa değeri de 7 milyar dolar (yaklaşık 41 milyar 638 milyon TL) artmış oldu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bitcoin'in yazın gözlenen 13 bin dolarlık (yaklaşık 77 bin TL) ve 2017'deki rekor 20 bin dolarlık (yaklaşık 119 bin TL) meblağa daha çok yolu olsa da, yıl başında 4 bin (yaklaşık 24 bin TL) doların altında işlem gördüğü değerlendirildiğinde önemli bir iyileşme söz konusu.

Mevsimsel artış, bu ay sayısal para birimi borsası SFOX'un ABD tatillerine hazırlık dönemlerinde Bitcoin'in artı yönde pazar hareketleri yaşadığını ortaya koymasıyla tahmin edilmişti.

Benzer fiyat artışları bu 4 Temmuz tatilinde, Eylül'deki İşçi Bayramı'nda veya Kasım'daki Şükran Günü'nde de yaşandı.

Araştırma, Bitcoin fiyatıyla Google'da kripto para birimi üzerine yapılan aramalar arasındaki ilişkiyi ortaya koyan önceki çalışmalara dayanıyor.

Araştırmanın detaylarına yer verilen SFOX blog yazısında, "Ailelerin bir araya gelmesi ve fırsatı kaçırma endişesiyle araştırmaya yönelik Bitcoin satın alması nedeniyle tatillerin, teorik olarak, Bitcoin fiyatlarındaki yükselişe katkıda bulunabileceğini varsaydık.

Ancak burada analiz ettiğimiz en son verilerde, Google'da yapılan 'bitcoin' aramalarının tatil sonrası yerine tatil öncesinde zirve yaptığı görülüyor" ifadeleri kullanıldı. "Bitcoin'in tatil performansında hangi unsurların etkili olduğuna bakılmaksızın, Bitcoin'in şu anda ABD'nin önemli tatillerine karşı hassas olduğu görülüyor."

Ether (Ethereum), XRP (Ripple) ve Bitcoin Cash gibi diğer kripto para birimleri de hafta sonu boyunca olumlu fiyat hareketleri yaşadı. Bu alternatif para birimleri büyük fiyat dalgalanmalarına, istikrarsızlığıyla meşhur Bitcoin'e nazaran daha da yatkın.

Londra merkezli kripto para birimi firması Lonu'nun CEO'su Marcus Swanepoel, The Independent'e yaptığı açıklamada, "Tarihi açıdan bu, tacirlerin alternatif kripto para birimlerine yöneldiği ve istikrarsızlığın artabileceği bir zaman" ifadesini kullandı.

En son fiyat artışını analiz eden bazı kripto para birimi analistleri, gelecek günlerde daha fazla artış öngörüyor.

Geçen hafta yapılan benzer öngörülerde 2020'e girerken Bitcoin'in yeni kayıplar yaşayabileceği belirtilirken, analistlerden biri gelecek hafta başlarında Bitcoin'in 8 bin dolara (yaklaşık 48 bin TL) ulaşabileceğini öne sürüyor.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style/gadgets-and-tech/

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU