TİSK: İşsizlik sigortası işveren payı 2020'de alınmasın, asgari ücret 4,5 milyon işsize iş sağlayacak düzeyde olsun

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), asgari ücretin düşük tutulmasını ve işverene verilen desteğin artmasını istedi. TİSK, asgari ücretin 2020'de en fazla 2 bin 262 TL olmasını istemişti

Fotoğraf: AA

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), asgari ücret görüşmelerine ilişkin açıklama yaptı.

TİSK yönetim kurulu tarafından yapılan açıklamada "Asgari ücret, mevcut istihdamı koruyacak, 4 buçuk milyon işsize iş sağlayacak düzeyde olmalı" ifadelerini kullandı.

Türk-İş'in 'en az 2.578 TL olmalı' dediği asgari ücret için TİSK, asgari ücretin 2020'de en fazla 2 bin 262 TL olmasını istemişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

TİSK yönetim kurulu, “Ülkemizin bugün ulaştığı ekonomik değerde, işçinin de işverenin de çok büyük payı var. Çalışanların yaşam koşullarının da farkındayız. Gönül ister ki tüm ücretler yükselsin. Ancak, gerçekçi ve stratejik bakış açısı ile yeni yatırım çekmemiz için, yanı başımızdaki ülkelere yatırım kaptırmamak için, makul ve dengeli bir asgari ücretin tespit edilmesi elzem” dedi.

TİSK, yeni asgari ücretin istihdama katılmayı bekleyen işsizler ve bilhassa gençler için anahtar nitelikte olduğunu ifade ederek “Asgari ücret sadece bu ücretle çalışanların ücretini değil aynı zamanda diğer tüm çalışanların ücretini etkileyen bir gösterge, iş arayışında olan işsizlerimizin potansiyel ücreti, yatırımcıların yeni yatırım kararlarını etkileyen en temel kriterdir” tespiti yaptı:

Son dört yıldır işverenlere verilen asgari ücret desteği için hükümetimize tekrar teşekkür ederiz. İşveren olarak yüzde 2 ile en yüksek katkı sağladığımız İşsizlik Sigortası Fonu’ndan bu yıl 150 lira olarak karşılanan bu desteğin, 2020’de 200 lira olmasını ve tüm işletmeleri eşit şekilde kapsayıp devam etmesini bekliyoruz. Ayrıca destekten yararlanma koşulları kapsamında toplu iş sözleşmeli iş yerleri için uygulanan prime esas günlük kazançtaki üst limitin artırılarak sürmesini istiyoruz. Yüzde 2 olan İşsizlik Sigortası İşveren Payı’nın 2020 yılı için alınmamasını, SGK İşveren Desteği’nin yüzde 5'ten yüzde 6'ya yükseltilmesini ve bu oranın toplu iş sözleşmeli işyerlerinde yüzde 7 olarak uygulanmasını talep ediyoruz.

 

Independent Türkçe, Ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU