Trump'ın azil sürecinde tarihi oylamadan sonra sırada ne var?

Senato'ya karşı koz ve kontrol arayan Nancy Pelosi azil maddelerini geciktirmekle gözdağı verdi

Temsilciler Meclisi'nde gerçekleştirilen oylamada azil maddeleri kabul edildi (AP)

Temsilciler Meclisi, Donald Trump'ı azletmek için oy kullandıktan kısa süre sonra Meclis Başkanı Nancy Pelosi, gazetecilere ithamları Senato'ya teslim etmek için zaman çizelgesi olmadığını söyledi.

Pelosi'nin yorumları bazı açılardan takvime vurgu yapıyordu. Tarihi oylamanın 18 Aralık'ta yapılmasıyla tüm süreç Noel'e sadece bir hafta kala başladı. Temsilciler Meclisi'nin suçlamaları için mahkeme ve jüri görevini görecek Senato, Washington’dan çoktan ayrıldı ve ocaktan önce dönmeyecek.

ABD Başkanı, Pelosi'nin yorumlarından hemen yararlandı ve perşembe günü attığı tweette -yanlış biçimde- Demokratların, davasını Senato'ya götürmemesi durumunda "hükmen kaybedeceklerini" iddia edecek kadar ileri gitti.

Fakat Trump'ın yanlış bilgileri bir yana, azil öyküsünün tamamlanması için hala yapılması gereken çok fazla şey bulunuyor.

İşte bilmeniz gerekenler.

Azil maddelerini bir süre daha tutabileceğini söyleyen Pelosi nasıl bir tehditte bulunuyor?

Basitçe söylemek gerekirse Pelosi, dizginleri Senato Çoğunluk Lideri Mitch McConnell'a devretmeden önce yargılamada bir miktar kontrol ve koz elde etmeye çalışıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Çarşamba günü yapılan, parti çizgisine dayalı tarihi oylamayı takiben Pelosi, Senato'nun adil bir duruşma yapacağı kesinleşene kadar -ki dünyanın "en büyük müzakere organındaki" Cumhuriyetçiler bu konuda açıkça söz vermeyi reddetmişti- maddeleri bir süre daha bekletebileceğini söyledi.

Bu tehdit hiçbir şeyin sonlanmadığı gerçeğinin altını çiziyor: Senato'daki yargılamanın şartları da değişmedi. Demokratlar, bir diğer Cumhuriyetçi ve Trump'ın tuhaf davranışlarının ortağı McConnell'ın tanık çağırmayı ve daha fazla kanıt aramayı reddederek Senato'daki davayı aceleye getirebileceğine dair endişe duyuyor.

Cumhuriyetçiler nasıl cevap verdi?

Cumhuriyetçiler bir süredir karşı çıkıyordu ve hala da çıkıyor.

İşaretleri ABD Başkanı'ndan alarak tüm azil meselesini küçük bir siyasi performans ve 2016'da oy kullanan seçmenlerin iradesini baltalamaya yönelik bir çaba olarak gösterdiler (açıkça, çelişkili biçimde hem Demokratların süreci aceleye getirdiğinden hem de bu oylamayı başkanın ilk döneminin üçüncü yılında ortaya atarak çok zaman kaybettiklerinden yakındılar).

Bazı Cumhuriyetçiler, asıl suçlular olduğunu iddia ettikleri Joe Biden ve oğlu Hunter gibi potansiyel tanıkları mahkemeye çağırmayı önerdi. Diğerleriyse bu davada tarafsız jüri üyeleri olmadıklarını dile getirdi. (McConnell tarafsız olması gerekmediğini söylemişti).

Pelosi'nin gözdağının ardından McConnell'ın danışmanı Josh Holmes, Demokratların Senato'daki yargılamanın sonucu hakkında endişelendiğini, bu yüzden bir süre daha bekletmekle tehdit ettiğini öne sürdü. New York Times'a konuşan Holmes, "McConnell'ın duvarına gönderip ne olacağıyla yüzleşmektense pimi çekilmiş bir bombayı tutmaktan ciddi biçimde keyif alıyorlar" dedi.

 

 

Senato davasını ne zaman görebiliriz?

Pelosi'nin tehditleri bir yana, dışsal baskılar mevcut ve Senato'daki davayı Kongre Washington'a döndüğünde, gelecek yılın başlarında görmemiz muhtemel.

Devrede olan birkaç farklı mesele mevcut: Azil oylaması 2020 seçimlerine bir yıldan kısa süre kala gerçekleşti ve Demokratlar, defalarca "ciddi" bir mesele diye nitelediğini söylediği azli siyasi bir araç olarak kullandığı izlenimini verme riskini almak istemeyecektir. (Pelosi perşembe günü başkanın başarıyla azledilmesinin ardından neşelenen birkaç Demokrat'a sert bir bakış dahi atmıştı.)

Bozulacak çok teamül olmasa da, bekletmek teamülün dışına çıkıyor. Aralık 1998'de Bill Clinton azledildikten sonra Cumhuriyetçiler azil belgelerini derhal teslim etmişti (Senato o zaman da toplantı halinde değildi, bu yüzden dava bir sonraki sene görülmüştü).

Azlin göz önünde bulundurulması gereken kısa ve uzun vadeli etkileri var mı?

Elbette. 2020 seçimlerindeki Demokrat Parti başkan adaylarının çoğu senatör, yani tam Iowa'da partinin adayının belirlenmesi için oylama yapılacağı sırada Washington'a dönmek zorunda kalacaklar. Bu, Joe Biden ve Pete Buttigieg gibileri kampanya için geride bırakırken Bernie Sanders, Elizabeth Warren, Cory Booker, Amy Klobuchar ve Michael Bennet gibi senatörlerin Senato'da savaş vermesine sebep olarak yarışı elbette etkileyebilir (açık olmak gerekirse: kameraların olacağı yer de burası, o yüzden belki o kadar kötü bir durum değildir).

Bunun ötesinde azil, 2020 genel seçimlerini de etkileyebilir. 2018'de Trump'ın bölgelerini çevirerek kendini riske atan her iki partinin de kazanması muhtemel seçim bölgelerindeki Demokrat Parti üyelerini azlin nasıl etkileyeceği belirsizliğini koruyor. Şu ana kadarki anketler, kamuoyunun azle dair hayli durgun olduğunu gösteriyor: Trump'a onayın yüzde 40-45 bandında kaldığı görülüyor, azle verilen destekse yüzde 50 civarında seyrediyor.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/americas

Independent Türkçe için çeviren: Ata Türkoğlu

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU