Dünyanın en eski merkez bankası beş yıl sonra negatif faiz oranından çıktı

İsveç Merkez Bankası (Riksbank) politika faizini yüzde 0'a yükselterek Şubat 2015’ten bu yana sürdürdüğü yaklaşık beş yıldır devam eden eksi faiz politikasını sonlandırdı

Fotoğraf: Reuters

1668’de kurulan İsveç Merkez Bankası, bugünkü Para Politikası Kurulu’nun ardından yıllardır politika faizinde sürdürdüğü negatif oranı sıfıra çekti.

Buna göre 2018’den bu yana eksi yüzde 0,25 seviyesinde tutulan faiz oranı sıfıra yükseltilmiş oldu.

Eylüldeki son toplantısında ekonomik görünümün ve enflasyon beklentilerinin değişmesi durumunda para politikasının ayarlanacağını açıklayan Riksbank, faiz oranlarını en az iki yıl daha bu seviyede tutmayı planlıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ülkenin faiz oranları tarihi düşük seviyeyi eksi yüzde 0,50 ile Şubat 2016’da görmüştü.

Haziran 1995’te yüzde 8,91 ile en yüksek seviyesine ulaşan politika faizinin 1994-2019 yılları arasındaki ortalaması ise yüzde 3.

Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü’nün (OECD) İnsani Gelişmişlik Raporu’na göre üçüncü sırada yer alan İsveç’te kişi başına düşen gayrisafi yurt içi hasıla yıllık yaklaşık 54 bin dolar.

Ülkenin yüzde 1,79 oranında açıklanan enflasyon oranı hâlâ Merkez Bankası’nın yüzde 2’lik hedefinin altında.

İsveç yönetimini endişelendiren konu ise yüzde 6,8’e kadar çıkan işsizlik oranı. Ülkedeki işsiz sayısı bir yılda 63 binden 378 bine yükselmiş durumda.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU