Türk-İş Başkanı: Asgari ücret ile cambazlık yapsan geçinemezsin

Atalay: Asgari ücret 3 bin 132 lira olsun, Türk-İş olarak ben bunu herkese anlatabilirim ve makul karşılarlar

Fotoğraf: AA

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2020'de uygulanacak asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında dün üçüncü kez toplandı.

Toplantı öncesi Yeniçağ yazarı Orhan Uğuroğlu’nun sorularını yanıtlayan Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, asgari ücretle “cambazlık yapılsa dahi geçinilemeyeceğini” söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Uğuroğlu’nun bugünkü köşesinde aktardığı görüşme özetle şöyle:

Sizin gönlünüzden geçen rakam nedir?

Evvela asgari ücret vergi dışı olsun. Şu anda işverene bir işçinin maliyeti 3 bin liranın üzerinde. Bu parayı işçi alsın. Bu işçiye en az 700 lira kazanç sağlar. Bu ülkede asgari ücretli 6 milyon ailesiyle 18 milyon.

Bu asgari ücretlinin geçimi iyi olduğu zaman bu parayı yurt dışına götürmeyecek bu ülkenin esnafına, bakkalın, kasabına gidecek. Şuan ki asgari ücretle bir ay geçinmenin mümkün olmadığını ben biliyorum, iktidar biliyor ve işverende biliyor.

Burada biraz bonkör olmalı iktidar. 2 bin 578 liranın üzerine bir refah payı versinler.

Refah payı yüzde kaç olmalı?

En az yüzde 10 refah payı koysunlar. 3 bin 132 lira olur ve o zaman Türk-İş olarak ben bunu herkese anlatabilirim ve makul karşılarlar.

Toplumun hepsi kabul etmese de büyük kısmının kabul edeceği bir rakam olur. Bizim istediğimiz rakama yüzde on 10 payı da koyulursa toplam yüzde 37 zam olmuş olur. Kamuoyu ne düşünür bilmem ama bu para geçinebileceği bir ücrete geliyor.

Aslına bakarsanız bu ülkede 3 bine de geçinemezsin, 4 bine de geçinemezsin.

Hükümetin asgari ücretlileri vergi dışına çıkartmaya sıcak bakmadığını söyleyen Atalay, şöyle devam etti:

Ülkeyi vergi ile geçindiriyoruz diyorlar. Vergi dışı bırakırsak on yedi milyon kişi vergi dışı olursa vergi kaybı olur diyorlar. Yani vergi kaybı rakamını tam olarak bilmiyorum. Burada mağdur olan beyaz yakalılarda var ama asıl mağdur olan 2020 lira alan işçiler. Asgari ücret ile cambazlık yapsan geçinemezsin.

Esas bizim Meclisimiz bu kurulu gözden geçirsin. Bu hakem heyeti, 12 Eylül ürünü anti demokratik bir sistem. Burada zam iyi verilince hükümet ve işveren iyi vermiş oluyor, zam az olunca sendikalar almamış oluyor.

Sanki sendikaların böyle bir yetkisi var da istemiyor gibi görünüyor.

Yeniçağ

DAHA FAZLA HABER OKU